Аромат, вкус, хрупкава коричка, мекичка средичка - няма да продължаваме

...
Аромат, вкус, хрупкава коричка, мекичка средичка - няма да продължаваме
Коментари Харесай

Моят хляб с квас без мазнина

Аромат, усет, хрупкава коричка, мекичка средичка - няма да продължаваме повече, знаете защо става въпрос

Необходими Продукти

● мая - 200 г
● брашно - 800 г
● минерална вода - 600 мл
● сол - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

За закваската:

1 ден. В огромна транспарантна пластмасова кутия за храна (примерно от сладолед), поставете 1 с.л. брашно и 1 с.л. минерална или изворна вода, разбърквате до еднородна примес. Покривате кутията със стреч фолио, с нож вършиме дребен разрез в средата на фолиото и оставяте по този начин за 3 часа на стайна температура. След като изтече уреченото време, прибирате кутията в ледник до другия ден.

2 ден. Извадете кутията, премахнете деликатно фолиото (за да го запазите) и към сместа от предния ден, добавяте 2 с.л. брашно и 2 с.л. вода, разбърквате до еднородна примес, покривате със стреч фолиото, оставяте за три часа на стайна температура и още веднъж прибирате в ледник до другия ден.

3 ден. Отново изваждате кутията, прибавяте 4 с.л. вода и 4 с.л. брашно, разбърквате, покривате и след 3 часа - в ледник до идващия ден.

4 ден. Прибавяте 8 с.л. вода и 8 с.л. брашно и отново повтаряте процедурата по приготвянето на мая за самун като предходните дни.

5 ден. Прибавяте 16 с.л. вода и 16 с.л. брашно, разбърквате и така нататък

6 и 7 дни – НЕ добавяте брашно и вода, просто сместа си стои в хладилника.

След седмия ден, към този момент имате подготвена мая - закваска за самун.

Това прибавяне на брашно и вода се назовава зареждане на закваската.

Първо си притеглете на кантар празната купа, в която вършиме закваската и си запишете грамовете ѝ. Преди да започнете да замесвате хляба, претеглете закваската с купата дружно и приспаднете грамовете на купата, ще получите какъв брой грама чисто ви е закваската.

Примерно:

Ако купата ви е 60 г а общото тегло е 500 г, 200 г оставяте за наново зареждане, 60 г приспадате, то е тежестта на купата и в действителност вие имате 240 г закваска за месене на самун.

Сипете закваската за въвличане на хляба в огромна мокра купа с похлупак.

Първо ще захраните закваската (оставените 200 г). Към нея добавяте 100 мл вода и 100 г брашно, разбърквате доста добре и покривате купата с пробитото стреч фолио. Оставете купата на стайна температура за 3 часа а след това я поставете в ледник, до последваща приложимост на закваската.

Запомнете! Колкото грама е закваската, добавяте 50:50 вода и брашно.

Примерно: Закваската е 200 г, прибавяте 100 г вода и 100 г брашно, бъркате с шпатула до гъста неводниста консистенция.

Рецепта за моят самун с мая без лой е изпълнена

мая – 200 г

брашно – 800 г

минерална вода – 600 мл

сол – 1 ч.л.

В мократа купа, в която сте сложили кваса, добавяте брашното, водата и солта. Бъркате с шпатулата до гъсто и лепнещо тесто, само че не воднисто - т.е. да не отделя вода, когато е неподвижен.

Покривате купата с капака и оставяте за 1 час на стайна температура. След което с мокра ръка хващате тестото от отсрещния край, изтегляте като дъвка нагоре и поставяте изтегленото към вас. Така вършиме обиколка на тестото – не забравяйте да мокрите ръката си. Отново оставяте покрито за 1 час на стайна температура. Тази процедура се прави общо 4 пъти на 1 по час.

Оттук нататък стартира подготовката за оформяне на хляба. Ще са ви нужни две пластмасови купи, 2 листа пергаментна хартия и 1 тенджера (висока, остаряла и без пластмасови дръжки).

Висока, с цел да ни се получи хлябът висок, а не тъничък и постлан. Стара, тъй като тази тенджера не можете да ползвате за друго, с изключение на за печене на самун. Без пластмасови дръжки, тъй като ще се разтопят или изгорят от високата температура.

Пластмасовите купи би трябвало да могат да влизат в тенджерата, тъй като в случай че са по-големи от тенджерата, мъчно ще поставите хляба и ще загуби формата си. Пластмасовите купи застилате напълно с пергаментна хартия.

След последния минал час обръщате тестото от купата върху измокрен с вода плот. Разделяте тестото с влажен нож на две равни елементи. С навлажнени ръце разтегляте тестото встрани от всички страни, без да притискате самото тесто с ръце, единствено издърпвате, разтягайки го като дъвка. Сгъвате получената кора от тесто, първо, на две, след това на четири, навивате на руло и оформяте топка, не забравяйте да мокрите ръцете си с вода.

Поставяте завършените топки в застланите с пергамент купи, покривате ги със стреч фолио и вършиме лек прорез с нож в средата на фолиото. Поставяте купите в ледник за 8-10-12 часа, само че не по-малко от 8 часа.

Подгответе фурната и тенджерата за печене. Премахнете скарата от фурната, на дъното на фурната поставяте тавата на фурната, директно на дъното. Поставете тенджерата, покрита с капака върху тавата и включете фурната на 250°C, да нагрее за към 30 минути.

Извадете нагрятата тенджера деликатно (боравейки с ръкохватки), извадете хляба с мая в едната купа, хващайки го за хартията и го поставете в тенджерата. Действате бързо и деликатно! Затворете тенджерата с капака и я върнете във фурната, печете първите 15 минути на 250°C и затворен похлупак на тенджерата, след което намалете градусите на 210 и премахнете капака на тенджерата, печете още 15 минути.

Извадете тенджерата с ръкохватки и обърнете хляба деликатно върху едната си ръка, премахнете хартията за печене от хляба и го поставете върху решетка. Намокрете ръцете си и мажете селския самун от всички страни с вода - по този начин кората става мека. Оставете хляба върху скарата, до момента в който се охлади изцяло. По същия метод печете и втория самун.

След като квасените хлебчета се охладят изцяло, завийте ги с чиста забрадка (месал) и ги поставете в найлонова торбичка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР