Арогантна схема за изнудване на бизнесмен, за да не му

...
Арогантна схема за изнудване на бизнесмен, за да не му
Коментари Харесай

Данъчен от София обвинен за изнудване на търговец

Арогантна скица за изнудване на предприемач, с цел да не му бъде предоставена данъчна проверка, разкри предаването " Господари на ефира ". Става дума за рекет, траял месеци наред, от основен обществен реализатор в Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите – София. Към днешна дата въпросният чиновник е отхвърлен от Национална агенция за приходите, обявиха пред Mediapool от централата на данъчната организация. Той и неговата съучастничка към този момент имат повдигнати обвинявания, оповестиха за Mediapool от Софийска градска прокуратура.

От данъчната организация настояват, че по предварителна информация става дума по-скоро за солова акция, само че все пак все още се прави инспекция на цялото звено " Събиране " в Търговско дружество на Национална агенция за приходите – София от страна на Инспектората на данъчната организация.

Търговецът Хюсеин Колаксъзов, който се показва като шеф на дребна компания за разнос на плодове и зеленчуци, се оплаква пред " Господари на ефира ", че месеци наред е изнудван и е плащал разнообразни суми – от по 300 лева, 700 лева, 1000 лева, 3000 лева, на Стефан Лозанов, основен обществен реализатор в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – София, и на негова сътрудничка. Адв. Велислава Кирилова е някогашна колежка на Лозанов, като през 2003-2004 година за към 10-11 месеца е работила в Национална агенция за приходите.

" Имам много сериозен проблем с държавни чиновници, които не стопират да ни рекетират и тормозят ", споделя търговецът. Той е получил писмо със заповед за проверка. След като я е подписал, са му били запорирани банковите сметки и превозът. Причината за проверката бил фактът, че мъжът е работил с неизрядна друга компания.

Търговецът отишъл в Национална агенция за приходите. Главният обществен реализатор на Национална агенция за приходите Стефан Лозанов му споделил, че единствено той можел да подвига запори, само че това ще му коства 1000 лв.. Мъжът изискал да го съставлява неговият юрист, само че Лозанов му споделил, че няма потребност, тъй като от Национална агенция за приходите ще му назначат юрист. Въпросната адвокатка Велислава Кирилова, с която Лозанов свързал търговеца, поискала хонорар.

По думите на Колаксъзов се стига до траяло с месеци изнудване от страна на Лозанов и Кирилова. В един миг служителят на Национална агенция за приходите стартира да изяснява, че нищо не зависи от него и търговецът би трябвало да брои пари за по-висшестоящите в организацията, с цел да му се помогне. Мъжът платил 3000 лева, само че никой нищо не направил, с цел да му помогне. След това му поискали още 5000 лева, с цел да не стане по-лошо.

" От понеделник насам сътрудника към този момент не е чиновник на Национална агенция за приходите. Тече следствие, има повдигнато обвиняване. Търговско дружество на Национална агенция за приходите спомага на проверяващите органи по случая ", разясниха от централата на Национална агенция за приходите във вторник.

От Софийска градска прокуратура прецизираха, че Лозанов е с повдигнато обвиняване за рушвет и изнудване чрез корист със служебно състояние - закононарушение, което се санкционира със затвор от 3 до 10 години. Той е с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Обвинение е повдигнато и против съучастничката му, която има и друго обвиняване по друго дело - за поискани пари от потърпевша, с цел да обезпечи прекъсване на деяние на Национална агенция за приходите.

По информация на Mediapool Стефан Лозанов е работил в звеното " Събиране " на столичната дирекция на данъчните и не е заемал междинен или висок управителен пост. На този стадий е открито, че назначението и осъществяването на проверките и инспекциите на компанията на Колаксъзов е законосъобразно, само че казусът е бил в звеното " Събиране ", което се занимава с обезпечителните ограничения и със събирането на просрочените отговорности.

Фирмата за разнос на плодове и зеленчучи е селектирана за проверка, тъй като е влезнала в рисковите регистри на Национална агенция за приходите поради прясна регистрация по Данък добавена стойност, последвана от издаване на голям брой фактури с рискови снабдители. В Национална агенция за приходите има контролни процедури, съгласно които един чиновник разпорежда проверката, различен я прави, а трети издава актовете, като в тази ситуация те са спазени. Заради рисковото държание на комерсиалната компания обаче са наложени обезпечителните ограничения, за които приказва Колаксъзов.

От прокуратурата дадоха обещание по-късно да разясняват случая. Mediapool се опита да се свърже със Стефан Лозанов и адв. Велислава Кирилова, само че безрезултатно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР