Армията няма да подпомага държавните органи при операции за противодействие

...
Армията няма да подпомага държавните органи при операции за противодействие
Коментари Харесай

Въоръжените сили няма да участват в операции на МВР

Армията няма да подкрепя държавните органи при интервенции за противопоставяне на закани с висока степен на заплаха за популацията.
Предложението военните да се включват в такива интервенции, залегнало в проектозакона на Министерски съвет за промени в Закона за въоръжените сили, беше отхвърлено на второ четене от депутатите в пленарна зала.
„ Идеята е добра, само че текстът не е прецизиран “, разяснява ръководителят на Комисията по защита в Народното събрание Константин Попов.
„ Това, което гласувахме в зала, армията няма да взе участие в такива интервенции. Текстът не беше добре дефиниран, нямаше нужната уточненост и създаваше двусмислие. Точно заради тази причина този текст не беше признат в комисията и армията няма да взе участие в такива интервенции, които би трябвало да са отговорност на Министерство на вътрешните работи, по-специално на жандармерията. Сега, различен е въпросът, в случай че се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, тогава, да, можем да го премислим. Но, когато не е ясна концепцията, няма смисъл да се одобряват такива текстове. Това е законопроект на Министерски съвет. Аз считам, че по принцип концепцията не е неприятна, само че просто е не добре дефинирана. При разискването в комисия това беше регистрирано и по тази причина направихме това предложение и това предложение отпадна. В края на краищата имаме разделяне на управляващите. Министерски съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание “, сподели Попов.
С измененията в Закона за въоръжените сили се основава Съвместно командване на специфичните интервенции. Командването ще бъде директно подчинено на началника на защитата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР