Армията на Владимир Путин можеше да превземе Киев за три

...
Армията на Владимир Путин можеше да превземе Киев за три
Коментари Харесай

Журналист: Руската операция Киев за 3 дни беше възможна, но през 2014 година

Армията на Владимир Путин можеше да превземе Киев за три дни, само че в случай че беше атакувала през 2014 година. На 24 февруари 2022 година (когато бе и осъществена инвазията) украинската войска и народ бяха подготвени и съветската интервенция „ Киев за 3 дни “ претърпя неуспех.

Това съобщи пред Meduza Ярослав Трофимов, сътрудник на The Wall Street Journal и публицист, отразявал войните в Афганистан, Сомалия, Ирак и Либия, представени от Факти.бг. Преди и след нашествието Трофимов прекара доста време в разнообразни градове на Украйна, беседва с доста политици, бойци и цивилни.

„ За осем години въоръжените сили на Украйна се трансформираха доста. През 2022 година Кремъл смяташе, че огромна руска войска ще се бие против дребна руска войска. Но се оказа, че украинските въоръжени сили към този момент не дават отговор на това определение. Украинската войска възприе теория, в границите на която главнокомандващият дефинира стратегическата задача, само че локалните командири имат цялостната независимост да я извършват, както намерят за добре. Няма строга концентрация или подчиненост. Такава конструкция е допустима единствено в демократични страни, тъй като се основава не на боязън, а на доверие “, сподели Ярослав Трофимов, съгласно който това се е оказало решаващо за оцеляването на Украйна в първите дни на войната.

Той си спомня и първите часове на нашествието: „ В първия ден на войната имаше потрес. Хората не желаеха да повярват, че това в действителност се случва. Освен това самата концепция за нахлуване изглеждаше неуместна на хората. Смяташе се, че ще има нахлуване в Донбас, само че не и към Киев “. Зеленски обаче е изиграл значима роля, давайки образец на украинците, оставайки в Киев и отказвайки да избяга от столицата, тъй като това би означавало капитулация.

„ Психическата контузия от тази война ще продължи доста дълго. Много поданици на Източна Украйна умишлено минават на украински език. Никой не е отделял украинците от съветската просвета повече от Владимир Путин. Зачеркна всичко позитивно от Русия и го размени с бомби “, сподели Трофимов.

Трофимов описа и за любопитна среща с някогашния президент Порошенко: „ В деня преди нашествието се срещнах с Петро Порошенко. Той вярно ми сподели, че единството е извънредно значимо за Украйна. Според него в предишното страната е губила независимостта си всякога заради вътрешни разтърсвания. Когато се разделяхме, той се наведе към мен и сподели: „ Знаеш ли, войната ще стартира на следващия ден на разсъмване ”. Повярвах на Порошенко, обадих се на нашия фотограф, който беше в Маринка, и го помолих да се върне в Киев ”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР