Армията на Судан нанесе въздушни удари по база на съперничещите

...
Армията на Судан нанесе въздушни удари по база на съперничещите
Коментари Харесай

Армията на Судан нанесе въздушни удари по база на паравоенните сили

Армията на Судан нанесе въздушни удари по база на съперничещите паравоенни сили покрай столицата в опит да си възвърне контрола над страната, откакто битката за власт избухна в конфликти, при които починаха 56 цивилни и десетки бойци, оповестява Ройтерс.

Сражението, което избухна сред армейски елементи, лоялни на военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните, водени от заместник-лидера Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемедти, е първият сходен спор, откогато и двамата сплотиха силите си, с цел да смъкват президента Омар Хасан Ал Башир през 2019 година

След ден на тежки борби армията удари база, принадлежаща на държавните паравоенни Сили за бързо реагиране (RSF) в град Омдурман, намиращ се покрай столицата Хартум. Двете враждуващи фракции твърдяха, че управляват летището на Судан и други основни съоръжения в Хартум, където борбите бушуваха през нощта.

Армията и паравоенните сили, които съгласно специалисти наброяват 100 000 души, се състезават за власт, до момента в който политическите фракции договарят за образуване на преходно държавно управление след военния прелом през 2021 година

Боевете последваха възходящото напрежение към консолидираното на паравоенния корпус в армията. Несъгласието по отношение на графика за това забави подписването на интернационално подкрепено съглашение с политически партии за преход към народна власт.

От суданската войска оповестиха, че успеха е близо. Молим се за благосклонност за почтените животи, отнети от това неразумно премеждие, взето от бунтовническата милиция за бърза поддръжка. Скоро ще имаме положителни вести за нашите търпеливи и горди хора, с Божията воля, се споделя още в изказването.

От началото на спора са починали минимум 56 цивилни. 595 пък са ранените от двете враждуващи страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР