Арменци препълниха двора на Основно училище Виктория и Крикор Тютюнджиян

...
Арменци препълниха двора на Основно училище Виктория и Крикор Тютюнджиян
Коментари Харесай

Поставиха паметна плоча в Пловдив на учител № 1 по арменски език в света - Елизабет Вартанян

Арменци препълниха двора на Основно учебно заведение " Виктория и Крикор Тютюнджиян " в Стария Пловдив, с цел да участват на слагането на паметната плоча на известната учителка Елизабет Вартанян (1948-2022).

Инициатор е арменската общественост под тепетата. Така тя показва своята благодарност към нея за запазване на нейната просвета. В своето слово Сероп Йозгатлиян от името на нейните членове съобщи: „ Днес удостоверяваме любовта си към уважаваната преподавателка и държавник. Вече не може да се учи историята на пловдивската арменска общественост, без да се спомене името на Елизабет Вартанян и да се уточни направеното от нея в продължение на 45 години. Огромен е нейният принос за запазване културата на арменския народ! "

Плочата бе открита в деня, когато се навършват 2 години от кончината на видния възпитател, политически деятел и почетен жител на Пловдив.

Непосредствено след литургията в Арменската черква „ Сурп Кеворк " пловдивският арменски духовник Храч Мурадян освети паметната плоча. Елизабет Вартанян е преподавател и будител, който осветява пътя на цялата арменска общественост, съобщи той.

Тя е измежду радетелите за възобновяване на Арменското учебно заведение в Стария град. Всеки неин час стартира с молитва на арменски език. Дългогодишната преподавателка е оповестена за преподавател №1 в света по арменски език – отличие, което се присъжда от Министерството на диаспората в Ереван. Учителският ѝ стаж е над 44 години, а генерации пловдивчани я обичат.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР