Арменският премиер Никол Пашинян направи редица малки сензации: той отказа

...
Арменският премиер Никол Пашинян направи редица малки сензации: той отказа
Коментари Харесай

Пашинян реши да рискува арменската държава

Арменският министър председател Никол Пашинян направи редица дребни сензации: той отхвърли да одобри ученията на ОДКС и загатна, че съветските миротворци в Закавказието могат да бъдат сменени от войски на Организация на обединените нации. Защо желанието на Пашинян да понижи въздействието на Москва в района и да повери на Запада задачата да позволи проблемите на Ереван с Баку и Анкара ще докара Армения до риск от загуба на държавност?

В сряда Никол Пашинян разгласи, че Армения отхвърля да организира плануваните за този месец учения на ОДКС „ Неразрушимо приятелство – 2023 “, които трябваше да се проведат на арменска територия. Изявлението беше направено на фона на недоволството от позицията на Русия по въпроса за Лачинския кулоар (зоната на отговорност на съветските миротворци, която в действителност беше завладяна от така наречен азербайджански еколози, които проведоха обсада на Нагорни Карабах ).

Освен това Пашинян сложи под въпрос вероятностите за съветска мироопазваща задача в Нагорни Карабах в бъдеще (където може да предложения миротворци на Организация на обединените нации вместо руснаци) и военното наличие на Русия в Армения.

„ Напоследък, по време на контакти със западни сътрудници, Азербайджан оправдава своите нападателни дейности с опасенията, че Армения и Русия приготвят взаимни нападателни дейности против Азербайджан. В изискванията на безмълвие на съветските сътрудници се оказва, че военното наличие на Русия в Армения освен не подсигурява сигурността на Армения, а в противен случай, основава закани за сигурността на републиката “, сподели министър-председателят.

Думите на Пашинян са разумно разследване от две трендове. Първата от тях е систематичната политика на Азербайджан и Турция за подкопаване на основите на карабахското споразумяване. Това има както тактическо, по този начин и стратегическо измерение.

В тактически проект Азербайджан, употребявайки концентрацията на съветски запаси в зоната на СВО, се пробва да ревизира към този момент победоносните за него резултати от Втората карабахска война. По-специално, да удуши в блокадата частта от Нагорни Карабах, избавена от Москва, принуждавайки арменците там да изоставен домовете си. Очевидно Азербайджан счита, че Москва няма да пречи на сходна политика.

„ Русия, обвързана с СВО в Украйна и задълбочаващата се борба със Запада, тук и в този момент е по-зависима от тандема Анкара-Баку “, твърди политологът Сергей Маркедонов.

В стратегически проект задачата на тюркската политика е разрушаването на руско-арменския съюз и изтласкването на Русия от територията на Южен Кавказ.

„ След завършването на СВО Русия би трябвало да се оправи със обстановката. Но в случай че в този момент Русия бъде изгонена от Армения, тогава тя ще загуби наличието си в района, а оттова и шанса да направи същата промяна “, сподели арменският публицист Хайк Халатян.

Трябва да се означи, че се пробват да изтласкат Русия от Армения посредством ръцете на локалните управляващи по предложение на азербайджанската страна. „ Дистанционното ръководство на антируските настроения в Армения към този момент в действителност е в ръцете на Баку. Със своите стъпки Азербайджан се пробва да дискредитира Русия в очите на арменското общество, да разцепи двустранните връзки ”, споделя Халатян.

А сякаш арменското управление, за разлика от елементарните хора, би трябвало да схваща тънкостите на геополитиката. И би трябвало да се разбере, че спирането на руско-арменските връзки ще сътвори проблеми за Москва, само че за Армения ще се трансформира в същинска злополука, водеща до загуба на държавност.

Но има и втора наклонност. Според редица специалисти държавното управление на Пашинян може да е заинтригувано да изтласка Русия от Армения. Отчасти поради персоналните възгледи на премиера (преди да пристигна на власт той беше съперник на ОДКС и евразийската интеграция), частично в полза на американците и европейците, които управляват настоящия министър председател.

„ Изявленията, че Армения няма да направи нещо във връзка с ОДКС, по никакъв метод не укрепват Армения. Но те демонстрират, че държавното управление на Пашинян е на път да смени съдружника си, като желае да притегли Запада в района. С вярата, че Западът, Съединени американски щати, Франция ще оказват помощ за оправянето с Турция и Азербайджан. Но в никакъв случай не са го правили и в никакъв случай няма да го създадат. Защото най-важното за тях, изключително за Съединени американски щати, е да отстранен Русия от този район. Те се интересуват в доста дребна степен от останалото - ориста на арменското население и Нагорни Карабах ”, споделя Константин Затулин, първи заместник-председател на Комитета по въпросите на сънародниците на Държавната дума.

„ Съмнявам се, че ще има други миротворци. Че Западът ще желае да ги изпрати и че Азербайджан ще го разреши “, склонен е Халатян.

Както и да е, Франция и Съединени американски щати (които на думи поддържат Ереван) разрешават на антируските медии в Армения да се нареждат като действителна опция на съветските миротворци. Да се сътвори илюзията за избор измежду популацията, какъвто в реалност няма, и въз основата на тази заблуда да се желае евакуиране на съветските войски и интеграционни структури от Армения.

Всички в Москва схващат това, само че към този момент се пробват да избегнат ескалация. „ Това е относително ново изказване на министър-председателя на Армения, мисля, че сътрудниците от ОДКС ще се свържат, ще изяснят детайлностите по отношение на позицията на Армения. Във всеки случай Армения е наш доста непосредствен съдружник, ние ще продължим разговора, в това число по тези въпроси, които в този момент са доста сложни “, разяснява анулацията на ученията Дмитрий Песков, прессекретар на Кремъл.

Но има и други фронтове, релативно отдалечени от Нагорни Карабах, където е допустимо да се поправя държанието както на Ереван, по този начин и на Баку. Колкото по-успешна е съветската спецоперация в Украйна, толкоз по-предпазливи ще се държат враговете на Москва в Южен Кавказ. В края на краищата, едно е да плетеш интриги против Русия с вярата, че тя няма да има сили да потиска тези интриги. И напълно друго е да се разбере, че след успеха Русия несъмнено ще отговори на всички, които се пробваха да се възползват от нейния комплициран час.

Между другото, това се отнася освен за Армения и Азербайджан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР