Армения трябва да предаде четири гранични села на Азербайджан и

...
Армения трябва да предаде четири гранични села на Азербайджан и
Коментари Харесай

Армения предава четири села на Азербайджан, за да избегне нова война

Армения би трябвало да съобщи четири гранични села на Азербайджан и да се върне към границите си от руската ера като част от напъните за реализиране на мир, съобщи министър-председателят на страната, като предизвести, че алтернативата е нов кръг от кървави боеве сред двете южнокавказки страни, заяви „ Политико “.

По време на посещаване на границата министър-председателят Никол Пашинян съобщи, че държавното управление е решило да демаркира и очертае цялата граница, в това число да върне регионите, които попадат в интернационално приетата територия на Азербайджан, само че са били следени от Армения след разпадането на Съветския съюз.

" Нашата политика е, че би трябвало да предотвратим война - не би трябвало да позволим да стартира война ", сподели той, като съобщи, че Армения може да бъде изправена пред нахлуване " до края на седмицата ", в случай че не отстъпи селата.

Въпреки че Азербайджан упорства за връщането на ексклавите, Ереван се надява, че те биха могли да станат част от замяна, като азербайджанските войски се изтеглят от почти 215 кв. км. арменска територия, която завзеха по време на кратковременно навлизане през 2022 година Според Пашинян тази договорка е била отказана и селата би трябвало да бъдат върнати, с цел да се подсигурява, че Азербайджан няма да стартира нова атака.

Не се загатва дали Азербайджан ще се съгласи да съобщи арменски ексклав в границите си, почти еднакъв по повърхност на четирите села.

Изявлението беше направено в миг, когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Армения, като похвали възходящата поддръжка на страната за Украйна и съобщи, че Алиансът ще поддържа нейния суверенитет и териториална целокупност.

Армения се стреми към по-тесни връзки със Запада след началото на тоталната война на Русия в Украйна, като през предходната година Пашинян съобщи, че Москва към този момент не е благонадежден поръчител за сигурността.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев посети някогашния район Нагорни Карабах, който се намира в рамките на страната му, само че до предходната година беше под арменски надзор след войната през 90-те години на предишния век. През септември азербайджанска атака завладя територията, предизвиквайки всеобщо бягство на 100 000 арменски поданици. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР