Армения изгуби шанса си да стане независима държава, заяви в

...
Армения изгуби шанса си да стане независима държава, заяви в
Коментари Харесай

Алиев: Армения изгуби шанса си да стане независима държава

Армения изгуби шанса си да стане самостоятелна страна, съобщи в четвъртък президентът на Азербайджан.

" Те изгубиха шанса да станат самостоятелна страна. Станаха изцяло подвластни, нещо като колония на друга страна, а в този момент може би и на други страни. И по този начин, те изгубиха шанса си да станат в действителност самостоятелни и да изградят своето бъдеще, поради експанзията против нас. " - съобщи Илхам Алиев по време на 10-ия Глобален бакински конгрес.

Той изрази вяра, че други интернационалните участници ще убедят Армения да подписа спокойно съглашение с Азербайджан, заяви Анадолската организация.

Алиев напомни и петте правилото, които показа в Ереван предходната година и които, съгласно него, " могат да бъдат основа за спокойно съглашение с Армения ".

Петте правилото на Баку приканват за взаимно признание на суверенитета и териториалната целокупност, отвод от териториални искания една към друга, възпиране от закани за сигурността на другата страна, установяване на граници и определяне на дипломатически връзки, както и отваряне на транспортни и информационни линии.

Алиев съобщи още, че Армения е провеждала " политика на етническо пречистване против азербайджанците, прогонила ги е от Карабах и е провокирала премеждия на един милион азербайджанци ".

" Но моето обръщение е, че ние си отмъстихме на бойното поле. Не сме направили никакви военни закононарушения, за разлика от арменците. Не сме направили геноцид, за разлика от метода, по който арменците постъпиха с нас. И ние си отмъстихме на бойното поле. Така че в този момент е време за мир ", добави Алиев.

Отношенията сред двете някогашни руски републики са напрегнати от 1991 година, когато арменските военни окупират Нагорни Карабах - територия, интернационално приета за част от Азербайджан.

През есента на 2020 година, в продължение на 44 дни на конфликти, Баку освободи няколко града, села и обитаеми места от арменската окупация, което приключи с помирение, подписано с посредничеството на Москва. Мирното съглашение се чества като успех в Азербайджан. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР