Армения е готова да установи дипломатически отношения с Турция без

...
Армения е готова да установи дипломатически отношения с Турция без
Коментари Харесай

Армения готова за дипломатически отношения с Турция

Армения е подготвена да откри дипломатически връзки с Турция без предварителни условия, съобщи през днешния ден арменският министър председател Никол Пашинян в изявление за телевизия Ал Джазира, оповестява ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Турция е тази, която затвори границата с Армения. От наша страна границата постоянно е била отворена. Турция би трябвало да одобри решение за отваряне на границата. Армения е подготвена да откри дипломатически връзки с Турция без предварителни условия, сподели Пашинян.

Той увери, че Армения е последовател на решение на районните проблеми по пътя на договаряния и с мирни средства. Ние сме подготвени да бъдем градивни предвид на това районът да стане по-безопасен, кротичък и преуспяващ, добави арменският министър председател.

Армения и Турция не поддържан дипломатически връзки, макар че имат обща граница. През 2009 година в Цюрих министрите на външните работи на двете страни подписаха протоколи за нормализиране на двустранните връзки, само че тези документи не бяха утвърдени от страните. На 1 март тази година Армения разгласи, че анулира въпросните протоколи.

Анкара и Ереван не поддържат дипломатически и стопански връзки откогато Армения разгласи независимостта си през 1991 година Две години по-късно, през 1993 година, Анкара затвори границата си с Армения, с цел да поддържа тюркскоезичния Азербайджан, който е в спор с Ереван за контрола на Нагорни Карабах, обитаем с арменци анклав на азербайджанска територия. Армения пое контрола върху него вследствие на шестгодишна война, траяла от 1988 до 1994 година.

Двете страни имат различия и по общата си история, и по-специално по въпроса за арменския геноцид. Според Армения по времето на Османската империя в интервала 1915-1917 година са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са сред 250 000 и 500 000 и изрично отхвърля тезата за геноцид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР