Арктика се затопля по-бързо от което и да е друго

...
Арктика се затопля по-бързо от което и да е друго
Коментари Харесай

За две десетилетия Гренландия е загубила толкова сняг, че да потопи САЩ под вода

Арктика се затопля по-бързо от което и да е друго място на планетата и вредите върху солидната ледена завивка на Гренландия стават мъчително ясни.

Според нови сателитни данни, събрани от Polar Portal - група от четири датски държавни проучвателен институции, - Гренландия е изгубила повече от 5,100 милиарда тона (4,700 милиарда метрични тона) лед през последните 20 години - или почти задоволително, с цел да наводни целия Съединени щати под 0,5 метра вода.

Тази забележителна загуба на лед е съдействала за повишаване на морското ниво с 1,2 сантиметра единствено за две десетилетия, пишат откривателите на уеб страницата си.

Данните на екипа обгръщат 20-те години от април 2002 година до август 2021 година и се основават на наблюдения, направени от флота спътници за възобновяване на гравитацията и климатични опити (GRACE), който започва през март 2002 година и е взаимен план на NASA и Германския аерокосмически център. Тези спътници мерят измененията в гравитацията по света, които отразяват по какъв начин масата се разпределя към Земята във времето. Това е изключително потребно за оценка на измененията в ледената маса, сподели екипът на Polar Portal.

Данните демонстрират, че загубата на лед в Гренландия е най-сериозна към крайбрежията, където ледът бързо изтънява и пада в океана, като да вземем за пример западното крайбрежие на Гренландия, където се счита, че затоплящите се подземни води ускоряват топенето на ледниците съгласно NASA. В момента Гренландия е на път да способства със 7 до 13 см за световното повишение на морското ниво до 2100 година съгласно изследване от 2019 година в списание Nature - а това може да има опустошителни резултати.

„ Като предписание за всеки сантиметър повишаване на световното морско ниво още 6 милиона души са изложени на крайбрежни наводнения към планетата “, споделя Андрю Шепърд, водещ създател на проучване и климатолог от Университета в Лийдс в Обединеното кралство, пред NASA през 2019 година „ При сегашните трендове топенето на лед в Гренландия ще докара до наводнения на 100 милиона души всяка година до края на века, тъй че общо 400 милиона ще бъдат наранени заради повишение на морското ниво. “

Гренландия съдържа единствената в света непрекъсната ледена завивка отвън Антарктида. Заедно Гренландия и Антарктида съдържат 99% от общите международни ресурси от прясна вода. Ако цялата ледена завивка на Гренландия се разтопи, това може да увеличи световното морско равнище с невероятните 7,4 м. Междувременно Антарктида съдържа задоволително лед, с цел да увеличи световното морско равнище с повече от 60 м, в случай че се разтопи изцяло.

Източник: HICOMM
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР