Аржентинският президент Хавиер Милей изпрати законопроект за реформа в Конгреса,

...
Аржентинският президент Хавиер Милей изпрати законопроект за реформа в Конгреса,
Коментари Харесай

Какво представляват широкообхватните реформи на Хавиер Милей в Аржентина?

Аржентинският президент Хавиер Милей изпрати законопроект за промяна в Конгреса, предлагащ широкообхватни промени в данъчната система на страната, изборния закон и ръководството на обществения дълг.

Стремежът към преструктуриране на втората по величина стопанска система в Южна Америка с законопроект изисква утвърждението на законодателите и в двете камари на Конгреса , където обединението на Милей има малко малцинство.

Законопроектът има 664 члена, които варират от разрешаване на приватизацията на 41 обществени компании , елиминиране на предварителните президентски избори и въвеждане на необятен налог от 15% върху по-голямата част от износа.

Правителството също по този начин предложи повишение на експортните налози за соята и нейните производни на 33% от 31%. Аржентина е експортьор номер 1 в света на модифицирана соя.

Законопроектът има за цел да вкара данъчни амнистии за аржентинците, позволявайки им да записват и репатрират някои недекларирани активи като акции, криптовалути и пари в брой.

Една промяна в ръководството на обществения дълг ще отстрани рестриктивните мерки върху държавните облигации, издадени в чужбина , и ще отстрани някои условия за преструктуриране на дълга.

Промените в пропорционалната изборна система на Аржентина ще усилят броя на депутатите във всеки регион до един на 161 000 поданици от един на 180 000 поданици. Това ще даде повече власт на гъсто обитаемата провинция Буенос Айрес в долната камара на Конгреса, съгласно записка до клиенти от консултантска компания 1816.

Сред цитираните по-противоречиви промени е апел за подчинение на някои законодателни пълномощия на президентството до 31 декември 2025 година с опция за удължение с още две години.

Пазарите внимателно приветстваха президентския декрет от Милей предходната седмица за дерегулиране на стопанската система, който влезе в действие на 29 декември и също по този начин вкарва широкообхватни промени, като да вземем за пример края на рестриктивните мерки за износа.

Този декрет би трябвало да отиде пред законодателна комисия , която да реши неговата конституционност. Той ще остане в действие, в случай че Конгресът и Сенатът не го отхвърлят.

За разлика от законопроекта за промяна, президентският декрет не включва промени в данъчната и изборната система, които би трябвало да бъдат подложени на спор в Конгреса съгласно конституцията на Аржентина.

Правителството на Милей изпрати законопроекта до Конгреса в сряда и прикани за изключителни сесии , с цел да форсира своята стратегия за промени.

Извънредните сесии са планувани до 31 януари , което редуцира нормалната почивка до март. Законодателите ще основат комисии, които да проучват предложенията, които може да включват принос от специалисти и държавни чиновници.

Няколко от препоръчаните ограничения изискват безусловно болшинство, като изборната промяна, която анализаторите предизвестяват, че може да забави процеса. Няма избран период за разискване на законопроекта.

Коалицията на Милей, La Libertad Avanza, управлява единствено 15% от местата в долната камара , тъй че би трябвало да събере поддръжка, с цел да продължи напред.

Ако в последна сметка бъде утвърден от долната камара, законопроектът се реалокира в Сената, където държавното управление е още по-слабо, с по-малко от 10% от местата.

Като се има поради неналичието на мощна партия или болшинство в двете камари, анализаторите предизвестяват, че Милей е изправен пред тежка борба за прогрес в програмата си за промени.

Опозиционните придвижвания проведоха демонстрации против дневния ред на Милей в няколко града, откогато той встъпи в служба на 10 декември.
 Протестите в Аржентина не стихват
Протестите в Аржентина не стихват

Конгресът би трябвало да прегледа основен законопроект
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР