Аржентинският президент Алберто Фернандес предизвика бурна реакция в социалните мрежи

...
Аржентинският президент Алберто Фернандес предизвика бурна реакция в социалните мрежи
Коментари Харесай

Аржентинският президент разсърди Бразилия и Мексико

Аржентинският президент Алберто Фернандес провокира бурна реакция в обществените мрежи с изявление за произхода на мексиканците и бразилците, съобщи Франс прес.

По време на срещата си с испанския министър председател Педро Санчес в Буенос Айрес Фернандес показа с испанския водач свои разсъждения за произхода на аржентинците, мексиканците и бразилците. " Аз съм последовател на Европа. Вярвам в Европа (...) Мексиканците произлизат от индианците, бразилците са излезли от девствената гора, само че ние, аржентинците, сме пристигнали с кораби, с кораби, идващи от Европа. По тази причина и обществото ни е построено по европейски пример ", съобщи Фернандес на срещата си със Санчес в президентския замък в аржентинската столица, заяви Българска телеграфна агенция.

Видеозаписът с изявлението на Фернандес бързо набра голяма известност в обществените мрежи и провокира рецензии, смешки и насмешки. Няколко часа след изявлението си Фернандес се извини. " Много пъти е била повтаряна фразата, че " аржентинците са пристигнали с кораби ". През първата половина на предишния век ние сме приютили над пет милиона имигранти, които заживяват дружно с коренното население. Ние се гордеем с нашето многообразие ", написа аржентинският водач в туитър.

Поднесеното опрощение обаче наподобява закъсня, отбелязва Франс прес. Бразилският сенатор Сиро Ногейра да вземем за пример написа в Туитър, че откакто е прочел думите на Фернандес, е почнал по-добре да схваща " за какво след Втората международна война нацистките военнопрестъпници са намерили леговище в Аржентина ".

Едуардо Болсонаро, бразилски депутат и наследник на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, дефинира изказването на Фернандес като демонстрация на расизъм и посочи, че имайки поради икономическите проблеми, с които се сблъсква Аржентина, " корабът на Аржентина потъва ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР