Аржентинците ще гласуват на първичните президентски избори: Какво трябва да знаете

...
Аржентина ще гласува на първичните избори, които ще определят окончателните
Коментари Харесай

Аржентина ще гласува на първичните избори, които ще определят окончателните кандидати за президентските избори през октомври и ще дадат ясна оценка за вероятния краен резултат като страната битки срещу завихряща се икономическа криза.

Групите ще бъдат отворени в 8 сутринта (11:00 GMT) в неделя, като резултатите ще бъдат публикувани от 21:00 (00:00 GMT).

Първичните избори са задължителни за повечето възрастни и всеки получава един глас, което на практика ги превръща в огромна генерална репетиция на общите избори през октомври и дава ясна индикация кой е фаворитът да поеме президентския пост.

Всички кандидати се нуждаят от минимум 1,5 процента от гласовете, за да отговарят на условията за общите избори.

Президентът в оставка Алберто Фернандес реши да не се кандидатира за преизбиране, тъй като страда от изключително ниски рейтинги на одобрение на фона на годишна инфлация от над 100 процента, нарастваща бедност и бързо обезценяване на валутата.

Кои са основните кандидати?

Двата основни политически блока са изправени пред вътрешни битки за лидерство и гласуването ще определи кой ще бъде кандидатът за президент в основната дясноцентристка опозиционна коалиция, в която кметът на Буенос Айрес Орасио Родригес Ларета се изправя срещу бившия министър на сигурността Патриша Булрих.< /p>

Който и да излезе на първо място, ще се състезава срещу кандидат от управляващата коалиция, където министърът на икономиката Серджо Маса се изправя срещу ляв съперник.

Първичните избори също така ще разкрият доколко десният популистки кандидат Хавиер Милей е спечелил сред избирателите. Почитателка на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Майлей привлече гласоподавателите с послание, насочено срещу властта, което отекна особено сред младите.

Серхио Маса: Настоящият министър на икономиката Маса е основният кандидат за „единство“ за управляващата перонистка коалиция, сега наречена „Union por la Patria“ или „Съюз за родината“ и далечен фаворит да спечели своята номинация, въпреки че инфлацията достигна 116 процента и резервите намаляват под негово наблюдение.

Прагматик и сключващ сделки, Маса, 51, представлява центристкото крило на перонизма, основната политическа сила на Аржентина от десетилетия, въпреки че има смесени отношения с мощното ляво крило на коалицията, въпреки че в крайна сметка получи неговата подкрепа.

Маса е единственият най-популярен кандидат в повечето проучвания на общественото мнение, въпреки че неговата перонистка коалиция като цяло се вижда точно зад основния консервативен опозиционен блок, наречен „Juntos por el Cambio“ или „Заедно за промяна“.

Патриша Булрич: Булрич, на 67 години, бивш министър на сигурността, представлява по-консервативното крило на дясноцентристката коалиция Заедно за промяна. Тя обещава строги мерки за икономии за стабилизиране на икономиката и строг към престъпността закон и подход.

Булрих, който е изправен пред битка на първичните избори срещу умерения съперник кмет на Буенос Айрес Орасио Ларета, иска бързо да премахне капиталовия контрол, да намали разходите за справяне с инфлацията и да намали данъците върху износа на земеделски продукти, най-големият икономически двигател на Аржентина.

Орасио Ларета: Ларета, 57-годишен, два мандата кмет на град Буенос Айрес, е умерен глас в рамките на коалицията „Заедно за промяна“ и има подкрепата на няколко ключови групи в рамките на блока. Той се състезава с Булрич за номинацията.

Икономист с образование в Харвард, Ларета обещава дерегулация на пазарите и балансиране на публичния бюджет, въпреки че предпочита воден от диалог и по-постепенен подход, за да се избегне предизвикването на нови икономически кризи.

Хавиер Милей: С разрошени коси, театралност и редовни диатриби срещу „крадливия“ политически елит, Милей е най-голямата политическа изненада през последните години в Аржентина, задвижван от избиратели, разочаровани от политическия статус кво.

52-годишният икономист, който често носи кожени якета и пее рок песни на своите бурни политически митинги, предложи да се доларизира икономиката, да се затвори централната банка и да се премахнат различни министерства, за да се свие държавата.

Хуан Грабиос и Хуан Шиарети: Грабоа, 40, адвокат и работнически активист, ще се състезава с Маса за главната номинация на перонистите, но изостава доста в социологическите проучвания. 74-годишният Шиарети, областен управител, е умерен, свързан с перонизма и се кандидатира за коалиция от по-малки партии.

Спираловидната икономика, нарастването на престъпността засенчват социологическите проучвания

Първичната предизборна кампания до голяма степен беше доминирана от икономиката, но престъпността внезапно зае централно място в последните дни на кампанията след убийството на 11-годишно момиче по време на грабеж в предградие на Буенос Айрес в сряда.

Смъртта на Морена Домингес при нападение от двама крадци, каращи мотоциклети, в провинция Ланус, провинция Буенос Айрес, разтърси страната.

В Буенос Айрес също имаше възмущение след смъртта на левичарски политически активист, който получи инфаркт, докато беше задържан от полицията по време на протест в четвъртък.


Въздействие върху общите избори

Независимо кой ще излезе начело, анализаторите ще следят отблизо дали силното представяне на опозицията може да предполага категорична победа през октомври без балотаж.

Майлей, която получава близо една пета от вероятния вот в проучванията на общественото мнение и печели гласоподавателите с нахален, непримирим стил. [Моля, проверете отново]

„Силното представяне на либертарианския кандидат също би представлявало изненада и би могло да сочи към оспорвана надпревара с трима кандидати през октомври“, каза банката Goldman Sachs в бележка.

Социологите очакват ниска избирателна активност, въпреки глобата за негласуване.

„Трябва да се очакват повече въздържали се, може би и повече празни гласове. Видяхме предупредителни признаци за това на проведените досега провинциални избори“, каза политическият анализатор Карлос Фара.

„Най-трудният елемент за прогнозиране е представянето на Милей, защото той е феномен извън политическата норма.“

Социолозите виждат обединените опозиционни кандидати Заедно за промяна точно пред управляващия перонистки блок, като Милей дърпа близо 20 процента. Мнозина обаче признават, че състезанието е трудно за прогнозиране. На първичните избори през 2019 г. социологическите проучвания се оказаха много грешни.

Който и да спечели през октомври – или по-вероятно на балотажа през ноември – ще трябва да вземе важни решения относно възстановяването на изчерпаните чуждестранни резерви, увеличаването на износа на зърнени храни, овладяването на инфлацията и как да се отпусне гъсталакът от валутен контрол.

Първичното може да има и икономическо въздействие. Преди четири години неочаквано силно представяне на сегашния президент Алберто Фернандес доведе до рязко обезценяване на валутата, тъй като пазарите видяха първичните резултати, показващи, че приятелски настроеният към бизнеса президент Маурисио Макри е на път да се оттегли.

Местната валута, аржентинското песо, отбеляза спад на стойността си на паралелните пазари преди гласуването в неделя. Строгият капиталов контрол означава, че достъпът до официалния валутен пазар е изключително ограничен, така че паралелните курсове процъфтяват.

Икономистите ще следят, за да видят признаци, че основната дясноцентристка опозиция може да спечели напълно президентските избори и да избегне втори тур през ноември.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР