Аржентинa наложи валутен контрол в опит да стабилизира пазарите по

...
Аржентинa наложи валутен контрол в опит да стабилизира пазарите по
Коментари Харесай

Аржентина въведе валутен контрол след избори, които сринаха песото

Аржентинa наложи валутен надзор в опит да стабилизира пазарите по време на задълбочаващата се финансова рецесия. Правителството ще ограничи покупката на непознати валути след внезапен спад в цената на песото.

Компаниите, които желаят да продадат песота и да купват непозната валута, ще се нуждаят от позволение на централната банка, написа Би Би Си. Частни лица ще могат да купуват американски долари, само че за повече от 10 хиляди $ на месец ще им е належащо позволение. Мярката ще бъде в действие до края на годината.

В изказване в неделя кабинетът разгласи, че е належащо да предприеме " серия изключителни ограничения, с цел да подсигурява естественото действие на стопанската система, да поддържа равнището на активност и претовареност и да отбрани потребителите ".

Говорител на Международния валутен фонд, на който Аржентина дължи 57 милиарда $, съобщи, че институцията проучва признатите ограничения и е в непрекъснат контакт с управляващите в Буенос Айрес.

Как изборите сринаха песото

Песото падна до рекордно ниски равнища предишния месец, откакто прелиминарен избор за президентските избори през октовмри демонстрира, че президентът Маурисио Макри евентуално ще ги загуби. (Първичните избори в Аржентина се организират сред всички претенденти, с цел да отстраняват тези с резултат под 1.5%. Победителят в тях е любимец за същинския избор.)

Макри пристигна на власт през 2015 година с обещания за демократични промени, които да ремонтират стопанската система. Но страната е в дълбока криза. Инфлацията бе 22% през първата половина на годината, стопанската система се сви с 5.8% в първото тримесечие на 2019 година, а предходната година – с 2.5%. Три милиона души са изпаднали под линията на бедността през 2018 година

Според любимеца за президент Алберто Фернандес обаче, заемът за 57 милиарда $ от предходната година в подмяна на съществени фискални промени, е " нездравословен ". Макар претендентът да признава, че страната е щяла да се окаже неплатежоспособна без съглашението, съгласно него връзките с МВФ би трябвало да са основани на " почитание ", а не на " смирение ".

Киршнер още веднъж

Кандидат за вицепрезидент на Фернандес е Кристина Фернандес де Киршнер. Тя управляваше страната в продължение на два мандата сред 2007 година и 2015 година, белязани от корупционни кавги.

 Аржентина вкара валутен надзор след избори, които сринаха песото
© Associated Press

Валутата поевтиня и поради терзания на вложителите, които помнят интервенционистките поликитки на Киршнеш, чийто брачен партньор пък бе президент преди нея.

Как ще се одобряват

Обикновените аржентинци така и така нямат огромно доверие в личната си валута и обръщат спестяванията си в долари при първа опция. Не имат вяра и на финансовите институции, по тази причина нормално съхраняват парите си в " матрак банк " - т.е., държат ги под леглото, клюки описват и за спестявания, заровени в градината или скрити в стените.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР