, архивРуският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската

...
, архивРуският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската
Коментари Харесай

Руският патриарх поднесе съболезнования за кончината на патриарх Неофит

, списък

Руският патриарх Кирил разгласява съболезнования на уеб страницата на Руската православна черква по отношение на кончината на българския патриарх Неофит.

„ От името на Руската православна черква ви сервирам дълбоки и откровени съболезнования по отношение на новопреставения българския патриарх Неофит “, се споделя в посланието, представено от Българска национална телевизия. То е адресирано до Светия синод на БПЦ.

„ Ваши Високопреосвещенства, възлюблени в Господа събратя-архипастири, от името на Руската православна черква сервирам дълбоки и откровени съболезнования по отношение на преставянето на Светейшия Патриарх Български Неофит. С персоналното му благочестие и честност на Църквата Христова, с молитва и с многогодишния ревнив труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светец си отвоюва в действителност положително име и огромна популярност (Притч. 22, 1) “, написа в съболезнователното си писмо патриарх Кирил.

„ За нас е скъпо, че значима част от неговия живот беше обвързвана с Московската духовна академия, където блестящо се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския трон той неведнъж е посещавал рамките на Руската черква, чиито правилни рожби бяха изпълнени с откровена обич и почитание към него “, написа още съветският патриарх.

Той напомня, че по време на първата си архиерейска аудиенция в Москва през 2013 година, патриарх Неофит е осветил главния камък на храма в чест на бележития наследник на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

„ С дейното присъединяване на Негово Светейшество нашите църкви популяризираха св. Серафим (Соболев) Богучарски “, показва още Кирил.

„ Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто ярък облик вардя вечно в сърцето си “, споделя Кирил.

„ Милостивият Господ да упокои душата на правилния Си раб в селенията на праведните, където няма болест, нито тъга, нито въздишка, само че живот безконечен. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит “, приключва съболезнователният адрес на главата на Руската православна черква.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР