Архивни спомени и кадри от историята на София ще оживеят

...
Архивни спомени и кадри от историята на София ще оживеят
Коментари Харесай

Историите на София оживяват този петък с временна изложба, мултимедийно шоу, музика и кабаре на улица “Малко Търново”

Архивни мемоари и фрагменти от историята на София ще оживеят на най-късата пешеходна улица в София “Малко Търново ” този петък благодарение на разнообразни изкуства и актьори. За по емблематичните стълби ще бъде ситуирана краткотрайна галерия, която ще споделя истории от разнообразни епохи, случили се единствено и само на това централно градско място.  

Главни разказвачи са актьорите Лили Гелева и Кирил Недков с режисьор Анастасия Събева от Младежки спектакъл и студио Phormatik, които приготвят мултимедийна прожекция с архивни фрагменти от сбирката на ДА “Архиви ”, Музей за историята на София, Стара София и Изгубената България. Духова музика ще ни преведе през другите столетия, а Васко Кръпката ще извърши шлагера “Музикантска орис ” на Жоро Минчев за килиите на Държавна сигурност, разположени зад една загадка врата по средата на стълбите по време на комунизма..



На сцената за градски истории и разказвачи на Storytel ще гостуват писателят Александър Шпатов с неговите истории “На живо от София ” и колоритната Павлина Делчева - Вежинова с фрагмент от нейната книга “По дирите на изчезналите софийски кръчми ”. Събитието ще приключи с кабаретно шоу в тогавашния бар “Луна ” (сега Comedy Club) и епохално празненство, което ще ни придвижи от времето на Цар Борис III до през днешния ден. Напитките през цялата вечер са от Ballantine’s, музиката от модерни градски диджеи, a екипът на #soSofia ще показа разнообразни сувенири, въодушевени от знаците на София през днешния ден.  

Събитието ще сложи и старта на специфичен уебсайт и цифрова #soSofia акция, която ще популяризира многото събрани истории в известния “story ” формат в обществените мрежи. Това е и първото от серия събития на платформата #soSofia , които описват историите на присъщите знаци на града. Проектът изследва и събира разкази, фотоси и митове от цялата многовековна история на столицата, скрити зад фасадите и паветата по протежението на 60-метровата улица, за да разпространява историята на София и да наложи ул. “Малко Търново ” като още по-любим и привлекателен знак за жители и посетители на града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР