, архивДържавата ще събира нови такси за административни услуги, касаещи

...
, архивДържавата ще събира нови такси за административни услуги, касаещи
Коментари Харесай

Ето ги новите такси за имотите и земите от Нова година

, списък

Държавата ще събира нови такси за административни услуги, касаещи парцели и земи в горски територии, планува Тарифа за таксите, които се събират в системата на Изпълнителната организация по горите по Закона за горите и по Закона за държавните такси, качена за публично разискване, съобщи.

Въвежда се нова такса за разглеждане на искане за смяна предназначението на поземлени парцели в горски територии, основаване право на градеж и на сервитут върху  имоти в горски територии – държавна благосъстоятелност. Таксата се предлага да бъде 50 лв.. Административните производства за смяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии и основаване на право на градеж и на сервитут върху тях се предизвикват с искане за авансово координиране.

По настояванията способният орган се произнася с административен акт по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Това постанова обработването на огромна по размер документи и реализирането на преписка за служебно събиране на доказателства и документи по съответните административни производства, по отношение на което се постанова да се вкара такава такса, се показва в претекстовете към плана.

Таксите за разглеждане на заявките за основаване и пораждане на сервитути са диференцирани в три категории, според от броя на парцелите, посочени в заявката. Заявленията за основаване на вещни права – сервитут се отнасят за доста на брой поземлени парцели, чиито отчети за оценка се ревизират от самостоятелен оценител, с който Изпълнителна организация по горите (ИАГ) има подписан контракт. Цената за инспекция на един отчет за оценка варира от 15 до 45 лв., според от сложността на насаждението. В доста случаи отчетите за оценка се връщат за промяна и надлежно се постанова повторна инспекция. Всичко това води до огромни административни разноски, които неведнъж надвишават плануванаъа в този момент такса. Затова се предлага таксата за разглеждане, в случай че са наранени до 10 парцела да стане 250 лв., от 11 до 30 парцела – 350 лв., а над 31 парцела – 500 лв..

Администрирането на заявките за смяна предназначението и учредяването на вещни права върху поземлени парцели в горски територии също е обвързвано с обработването на огромна по размер документация и реализирането на преписка за служебно събиране на доказателства и документи. Затова и там се предлага таксата да се вдигне, като, в случай че са наранени до 10 парцела тя да стане 250 лв., с от 11 до 30 парцела – 350 лв., а с над 31 парцела – 500 лв..

Нова такса е планувана за разглеждане на заявки и осъществяване на корекции в издадени електронни билети. Предлага се таксата да бъде 10 лв. за 1 документ. От ИАГ е въведена единна осведомителна система за горските територии и дейностите в тях. Държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства, притежателите и ползвателите на горски територии са длъжни да вкарват нужната информацията в системата. Задължителни за въвеждане са данните от издадени позволителни за сеч, карнет-описи, сигнални листове за определяне на лесопатологични повреди, наставления, транспортни билети и други

Улесняват ваденето на документи за парцела

Електронната осведомителна система на ИАГ непрекъснато се усъвършенства и надгражда, което води до увеличение броя на издадените документи в електронен тип и надлежно усилва опцията да се позволяват механически неточности при попълването им в електронен тип. За премахване на позволените неточности са ангажирани чиновници в ИАГ и районните дирекции по горите (РДГ), написа в претекстовете към плана.

За разглеждане на заявление за парцели в аграрни територии, придобили характерностите на гора, също е планувана административна такса, каквато сега няма. Този случай касае, когато физическо или юридическо лице, притежател на поземлени парцели в аграрни територии, откри, че парцелите му са придобили характерностите на гора по смисъла на този закон след 1 март 1991 година, само че желае да ги употребява като земеделска територия, би трябвало да подаде декларация до шефа на съответната РДГ. За определяне на събитията се назначава комисия за осъществяване на теренна инспекция, която включва представители на РДГ и общинската работа по земеделие. Работата на комисията завършва със сформиране на протокол.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР