Архитектът, който създаде стъклената пирамида в двора на Лувъра в

...
Архитектът, който създаде стъклената пирамида в двора на Лувъра в
Коментари Харесай

Един от създателите на чудесата на Лувъра почина на преклонна възраст

Архитектът, който сътвори стъклената пирамида в двора на Лувъра в Париж, умря на 102-годишна възраст, оповестява БГНЕС, базирайки се на The New York Times.
Американецът от китайски генезис Ай Ем Пей беше създател на планове за публични здания, хотели, музеи, учебни заведения и доста други. Основна характерност на работата му бяха прецизната геометрия и благоговението пред светлината.
Когато Ай Ем Пей проектира и предлага 21-метровата пирамида в Лувъра, направена от рамка от стомана и стъклени панели, доста парижани са възмутени. Един от френските вестници назовава пирамидата " пристройка на Дисниленд ", а организация за отбрана на природата споделя, че " мястото ѝ е в пустинята ".
Ай Ем Пей назовава пирамидата най-трудния план в кариерата си. Тя е открита през 1993 година, като към този момент се е трансформирала в нещо, с което парижани и гостите на френската столица са привикнали и харесват.
Повечето огромни планове на Ай Ем Пей са здания в Съединени американски щати, като библиотека в Дорчестър, Масачузетс, проучвателен център в Боулдър, Колорадо, кметството в Далас, Тексас и източното крило на Националната изложба на изкуствата във Вашингтон.
Когато печели влиятелната премия за архитектура Прицкър през 1983 година, Ай Ем Пей употребява бонуса от 100 000 $, с цел да стартира стратегия за образование на амбициозни китайски архитекти в Съединените щати.
Самият Ай Ем Пей е преселник, който се преселва в Съединени американски щати през 1935 година Дребният азиатец с огромни очила се дами за брачната половинка си Ейлийн през 1955 година, двамата имат четири деца. Две от тях стават архитекти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР