Архиепископията на Филаделфия се съгласява да плати 3,5 милиона долара за уреждане на дело за сексуално насилие, казват адвокатите на ищеца

...
Архиепископията на Филаделфия се съгласи да плати 3,5 милиона долара
Коментари Харесай

Архиепископията на Филаделфия се съгласи да плати 3,5 милиона долара за уреждане на случай, в който се твърди, че един от нейните свещеници е извършил сексуално насилие над 14-годишно момче преди почти 20 години, според адвокатите на ищеца.

„Това последно споразумение държи архиепископията отговорна за това, че не успя да защити нашия клиент и други деца“, каза Дейвид Иншо, адвокат на ищеца, в изявление в сряда.

Инцидентът се случил през 2006 г., когато ищецът бил на 14 години и бил в седми клас, служел като момче в олтара и посещавал религиозно училище в енория в предградие на Филаделфия, според съдебните документи, подадени по гражданското дело.

Ищецът каза, че е бил отведен в офиса на пастор Джон Клоуз, който ръководеше часовете по религиозно образование за деца в енорията за съвет около 2006 г., се казва в жалбата.

Според жалбата Клоуз казал на момчето, че трябва да бъде „почистено“ и след това го изнасилил. Тогава Клоуз каза, че момчето ще „претърпи вечно проклятие“, ако не мълчи за нападението, според предварителния меморандум.

Святото Именската катедрала се вижда на 2 януари 2019 г. в Чикаго, Илинойс. Катедралата е седалище на Чикагската архиепископия. class= Катедралата на Светото име се вижда на 2 януари 2019 г. в Чикаго, Илинойс. Катедралата е седалище на Чикагската архиепископия. Kamil Krzaczyski/AFP/Getty Imagesz

На следващата година момчето спря да служи като служител в олтара, след като Клоуз го притисна в ъгъла преди литургия, докато се преобличаше, според жалбата. Клоуз се пенсионира през 2012 г. и почина през 2018 г., според архиепископията.

В изявление архиепископията призна споразумението и каза, че не е знаела за това твърдение преди смъртта на Клоуз, добавяйки, че е докладвало твърдението на правоприлагащите органи, когато то е било доведено до тяхното внимание от адвокатите на ищеца през 2019 г.

„С днешното съобщение Архиепископията потвърждава дългогодишния си ангажимент за предотвратяване на насилието над деца, защита на младите хора, поверени на нейните грижи, и предоставяне на цялостни средства за състрадателна подкрепа за онези, които са претърпели сексуално насилие от страна на нашето духовенство“, казаха от архиепископията.

„Дълбоко съжаляваме за болката, понесена от всеки оцелял от сексуално насилие над деца, и имаме искрено желание да помогнем на жертвите по пътя им към изцеление.“

Архиепископията обвинена в „небрежност“

Адвокатите на жертвата казаха, че изнасилването е имало „катастрофален“ ефект върху живота на техния клиент, което е довело до „тежки психологически ефекти, злоупотреба с вещества и загуба на образователни, икономически и лични възможности през целия му живот“, според предварителния меморандум.

Жалбата, подадена през 2020 г., обвини архиепископията в „небрежност, безразсъдство и възмутително поведение“ за „неспазване и надзор на връзката“ между ищеца и Клоуз, неуспех да идентифицира „предишното сексуално насилие над деца“ на свещеника и неуспех отстрани Клоуз от министерството въпреки обвиненията, че е малтретирал деца.

В жалбата се твърди, че архиепископията е била уведомена за два доклада за сексуално насилие срещу Клоуз преди инцидента от 2006 г. И в двата случая архиепископията не е докладвала обвиненията на правоприлагащите органи, нито е отстранила свещеника от служение, се казва в съдебния документ.

Папа Франциск се моли пред статуята на Непорочното зачатие на Испанските стъпала на 8 декември 2013 г. в Рим, Италия. class= Папа Франциск се моли пред статуята на Непорочното зачатие на Испанските стъпала на 8 декември 2013 г. в Рим, Италия. Франко Ориглия/Гети изображения Европа/Гети изображения

„Архиепископията получи обвинение през 2004 г. от възрастен, излежаващ присъда за убийство, в което се твърди, че е бил сексуално малтретиран от Клоуз от 1967 до 1969 г. Архиепископията реши, че обвиненията са необосновани след разследване от бивш агент на ФБР и представяне на резултатите до Архиепископския съвет за преглед“, каза архиепископията в отговора си на жалбата.

Адвокатите на ищеца твърдят в жалбата, че архиепископията е знаела за обидното поведение на Клоуз.

„Въпреки това, Архиепископията съзнателно пренебрегна този риск и не предприе действия, за да защити бъдещите деца“, се казва в изявлението на адвокатите.

През 2011 г. друга жертва каза на архиепископията, че Клоуз го е изнасилвал сексуално през 90-те години, което накара архиепископията да остави свещеника в административен отпуск в очакване на разследване, според съдебния документ.

Но на следващата година архиепископът реши, че предполагаемата злоупотреба е „необоснована“ и Клоуз е „подходящ за служение“, се казва в жалбата.

В отговора си на жалбата архиепископията заяви, че не е нарушила никакво задължение за полагане на грижи към ищеца и „не е била уведомена за каквито и да било обосновани твърдения за сексуално насилие срещу Клоуз преди момента на предполагаемото насилие“.

Адвокатите на жертвата отбелязаха, че към момента на смъртта си Клоуз е бил в добро състояние с Католическата църква и е имал почетната титла „монсеньор“.

базиликата Свети Петър във Ватикана Джеф Дж. Мичъл/Гети изображения

Освен конкретните обвинения срещу Клоуз, адвокатите на клиента твърдят в жалбата, че десетилетният модел на архиепископията за прикриване на хищническо поведение от редица нейни свещеници е допринесъл за нападението на жертвата.

Адвокатите на жертвата се позовават на доклад на голямото жури във Филаделфия, който намира „достоверни обвинения“ срещу 300 „свещеници-хищници“. В доклада на голямото жури се казва, че над 1000 деца жертви могат да бъдат идентифицирани от архивите на църквата.

„Ние вярваме, че реалният брой деца, чиито записи са били изгубени или които са се страхували някога да излязат, е в хиляди“, гласи докладът на голямото жури, който беше публикуван през 2018 г.

„Свещениците изнасилваха малки момчета и момичета, а Божиите мъже, които бяха отговорни за тях, не само не направиха нищо; те скриха всичко“, се казва в доклада. "За десетилетия. Монсеньорите, помощните епископи, епископите, архиепископите, кардиналите са предимно защитени.

Ако подозирате злоупотреба с деца, обадете се на Националната гореща линия за злоупотреба с деца на Childhelp 1-800-422-4453 или отидете на www.childhelp.org. Всички обаждания са безплатни и поверителни. Горещата линия е достъпна 24/7 на над 170 различни езика.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР