Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек,

...
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек,
Коментари Харесай

Кой от четирите типа интроверти сте?

Архетипът на интроверта е явен: това е безмълвен, въздържан човек, който има дълбока и истинска мисъл, заобикаля контакти и намира компликации да се показва пред по-голяма група хора, не обича да е в центъра на вниманието, а да се усамотява. Напоследък екстровертите печелеха внимание, тъй като времената са такива, че обществените контакти, бързата връзка, свързването на тематики, хора, хрумвания движат публичния живот. А интровертите, нормално оставящи така и така в сянка, в епоха на обществени мрежи, чатове и мегасвързаност посредством технологиите, напълно се изгубиха. Но те заслужават реанимиране, уместно оценяване и самопризнание. Както и разчупване на архетипа и излизане от етикетите.

Джонатан Чийк (Jonathan Cheek) от Уелсли Колидж (Wellesley College) твърди, че интровертите са доста по-разнообразни типажи, и оформя 4 групи - обществени, " мислители ", тревожни и умерени (social, thinking, anxious и restrained като си събира в схемата STAR), по метода, по който те въпреки всичко поддържат връзка с другите.

Социалният интроверт обича усамотението и диалозите на 4 очи. Всяко събиране с повече хора му постанова потребността да се усамотява задълго, с цел да възвърне силите си. Когато намерят човек, с който могат да поддържат връзка, те демонстрират, че в действителност по никакъв начин не са срамежливи и параноични, неврозни. Напротив, тогава те се отпускат и разкриват. Изглеждат изолиращи се, само че те в действителност мъчно намират сродни души и не вършат взаимни отстъпки. Те са постоянен вид.

" Мислителите " сортират доста добре средата си и се обкръжават с хора, доста дребен кръг, с които се усещат в комфорт. Те взаимодействат, разкриват се, само че държат това да е с хора, които споделят възгледите, идеалите им. Те не се отделят от огромните групи поради неустановеност или тревога, а тъй като търсят своята среда. Въпреки че поддържат връзка умерено, те резервират интровертните качества като превръщане взор във вътрешността, авторефлексия, концентриране върху това на открито по какъв начин работи върху това вътре. Такива хора постоянно са показват в изкуството, познати са измежду околните си като " философи ", мислители. Умеят да извличат от общуването потребното и значимото за техния вътрешен свят. Заради чувствителността си те са по-нестабилни.

Тревожните интроверти в действителност ненавиждат да се намират в тълпи, само че вместо те да ги потискат, по-скоро ги изнервят и паникьосват. Често тези интроверти имат високи условия и са перфекционисти към другите и е мъчно да намерят сродна душа, тъй като рядко се сближават същински. За такива интроверти е значимо да намират своя идея, свое занятие, когато се усамотяват, с цел да канализират тревогата си. Нещо, над което да държат цялостен надзор и където да са съвършени. Те са най-нестабилният вид, а тревогата им може да стане и рискова за тяхното психологично здраве.

Сдържаните интроверти са консервативни и мъчно се палят по каквото и да е, само че създадат ли го, отдават всичко на него. Тези интроверти не се тревожат от тълпите и агресивното другарство, просто следват личното си постепенно движение. Никога не приказват безогледно и импулсивно и в случай че някой забави оборотите си до техните, ще стане очевидец на дълбока, поредна, методична мисъл. Това са интроветите, които същински се задълбочават в нещо и го преследват до дъно. Такива хора са чудесни учени, откриватели, отдадени на дългогодишни планове. Те са най-стабилният вид.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР