Археолозите в Египет са открили останките на древна крепост, датираща

...
Археолозите в Египет са открили останките на древна крепост, датираща
Коментари Харесай

Откриха крепост от Древен Египет на повече от 2600 години

Археолозите в Египет са разкрили останките на антична цитадела, датираща от 26-та династия, последната династия, при която египтяните са управлявали страната си преди персите да я завладеят през 525 година прочие Хр.

Изследователите разкрили елементи от построената от камъни и тухли цитадела – в това число североизточните и югоизточните кули – в региона на Tell El-Kedwa в Северен Синай. Преди това през 2008 година археолозите са разкопавали източната стена на военната крепост, само че крепостта е толкоз огромна, че е било належащо дълго време с цел да се изкопаят повече от нейните остатъци.

Очевидно, мястото е чудесно за разполагането на цитадела. Археолозите са разкрили останките от по-нов боен пост, издигнат върху остарялата цитадела, споделиха археолозите. Оригиналната цитадела „ се счита за една от най-старите замъци, открити в страната “, заяви генералният секретар на Върховния съвет за антики в Египет Мустафа Вазири.

Стените на по-старата цитадела са необикновено дебели, имат широчина към 7 метра, оповестява в изказване египетското министерство на антиките. Има и четири кули. За разлика от тях, по-новите замъци, издигнати през идващите епохи, са още по-защитени, със стени необятни 11 м. и включващи общо 16 кули.

Любопитно е, че в остарялата крепост има и камери, цялостни с пясък, счупени керамични съдове и парчета, които биха могли да оказват помощ за поддръжката на тежките й стени, се споделя в изказването. Тези камери може да са служили и като дренаж за дъждовна вода, което е особено за строителството при 26-та династия.

В допълнение археолозите разкриха съществуването на античен вход към крепостта под формата на странична врата на североизточната страна на стената, оповестява в изказването си генералният шеф на северната антична част на Синай, Хишам Хюсеин. Вдясно от този вход са останките от стаята, която може да е била на защитата, която следи портата, споделя Хюсеин.

Разкопките също по този начин разкриват стена с дължина съвсем 85 метра от южната страна на крепостта и остатъци от къщи в западната част на крепостта. Една от тези къщи е имала талисман с името на крал Псамтик I, който гони асирийците от Египет и сплотява страната, като основава 26-та династия. Умира през 610 година прочие Хр.

Въз основа на този талисман „ първичните изследвания демонстрират, че крепостта най-вероятно датира от първата половина на 26-та династия, по-специално ерата на крал Псамтик I “, споделя Хюсеин пред Ahram Online.

Който и да е държал крепостта, е бил изправен пред заплашителен и доста мощен зложелател, защото стените й свидетелстват за извънредно тежка офанзива, означават археолозите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР