Археолозите са разкрили древни гробници. Снимка е илюстративнаВпечатляващи гробници от

...
Археолозите са разкрили древни гробници. Снимка е илюстративнаВпечатляващи гробници от
Коментари Харесай

В Египет откриха мумия на 4300 г., покрита със злато

Археолозите са разкрили антични гробници. Снимка е илюстративна
Впечатляващи гробници от времето на Древен Египет откриха археолози в некропола Сакара край Кайро. Сред тях е мумия на 4300 година Тя била сложена в саркофаг, запечатан с хоросан. При отварянето му се видяло, че е покрита със златни листа. Според археолог, взел участие в експедицията, може да се окаже, че това е най-старата и непокътната мумия, намирана до момента, заяви в. „ Ал Ахрам “.

Саркофагът с мумията е открит на дъното на 15-метрова шахта. Надписите на похлупака разкриват, че притежателят му се е казвал Хекашепес.

„ Най-голямата гробница, открита при изследванията, принадлежи на почитан жрец и сановник в религиозния комплекс на пирамидата на Унас – последният държател от Петата династия. По стените й са изрисувани подиуми от всекидневния живот “, споделя популярният египтолог Захи Хауас, който управлява екипа.

Втората по величина гробница е на човек на име Мери, чиито трофеи са страж на секрети и асистент на висшия шеф на двореца. Сред находките е и по-малка гробница на сановник, в която са открити девет красиви скулптури. Отделно от тях експедицията се е попаднала на статуите на мъж и жена дружно с щерка им.

В 10-метрова шахта експедицията е разкрила дървени и каменни скулптури и още един саркофаг, съдържащ мумия. Намерени са и голям брой амулети, каменни съдове, предмети от всекидневния живот, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР