Археолозите продължават да изследват свидетелства за древна цивилизация, открити в

...
Археолозите продължават да изследват свидетелства за древна цивилизация, открити в
Коментари Харесай

Направиха 3D възстановка на жена от древна цивилизация

Археолозите не престават да изследват свидетелства за антична цивилизация, открити в северната част на страната през 2016 година

Благородничката е живяла в антично населено място на 22 километра от свещения град Карал - мегаполис отпреди пет хиляди години с богата просвета и монументална архитектура.
Мумифицираното ѝ тяло бе намерено при археологически разкопки в северната част на Перу предходната година, а учените съумяха да възстановят лицето ѝ, заяви Българска национална телевизия.

"Имахме към два месеца, с цел да възстановим лицето. Черепът разкрива доста за чертите, само че трябваше да изследваме и хората от района. Най-голямото предизвикателство бе точно черепът.

Не можем да създадем възстановка, без да сме проучили историята, без да сме говорили със експертите, които се занимават с цивилизацията в Карал. Това доста ни оказа помощ в тази значима и неповторима задача - да покажем по какъв начин е изглеждало лицето на античната жена ", показа член на екипа, работил по 3D възстановката.

Възрастта на дамата евентуално е била сред 40 и 50 години. До нея са били открити съдове с издълбани фигури на птици и маймуни, бижута и други предмети, свидетелстващи за по-високия ѝ обществен статус.

Долината на Карал е включена в Списъка на Световното завещание на ЮНЕСКО.


Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР