Археолозите не знаят с какви пари за редовни разкопки ще

...
Археолозите не знаят с какви пари за редовни разкопки ще
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Археолозите не знаят с какви пари за разкопки ще разполагат тази година

" Археолозите не знаят с какви пари за постоянни разкопки ще разполагат тази година, както и за предпочитаните обекти, които бяха избрани през 2020 година ", заяви в " Денят стартира " проф. Николай Овчаров.

По думите му предпочитаните обекти би трябвало да бъдат финансирани от позиция на културно-историческия туризъм в България. Сред тях са Перперикон, Рациария край Видин, Хераклея Синтика край Петрич, Провадия - солниците, Мисионис край Търговище и те са значими и за развиването на съответните райони.

Проф. Овчаров акцентира, че със серия европейски планове доста неща са се трансформирали за археологическите обекти през последните 10 години.

" В Перперикон са осъществени 5-6 плана, сега текат още два - посетителският център ще бъде подготвен до 2 месеца. С 8 млн. европейски средства ще бъде приключена изцяло консервацията на обекта. И не е единствено при Перперикон. Ние сме измежду 3-те страни с най-вече монументи, всичко това ни е обещано, просто би трябвало да го развием ", сподели проф. Овчаров.

Историкът разяснява връзките ни с Република Северна Македония по този начин:

" Ние предупреждавахме, че приемането на френското предложение през предходната година е единствено началото, а не краят. За страдание в нашата политическа невъзможност, в която се намираме, още веднъж тематиката за Северна Македония отиде някъде най-после. Натискът би трябвало да продължи. През миналата година видяхме пребити хора с българско съзнание, запалени клубове, наказателен закон, който наподобява на законите от времето на комунизма и на фашизма. На базата на този закон бяха спрени български евродепутати ", сподели още проф. Овчаров и беше безапелационен, че би трябвало България да отстоява позициите си.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР