Археолози в Италия откриха повече от две дузини отлично запазени

...
Археолози в Италия откриха повече от две дузини отлично запазени
Коментари Харесай

Археолози откриха древни бронзови статуи в Тоскана

Археолози в Италия откриха повече от две дузини чудесно непокътнати бронзови скулптури, датиращи от антични римски времена, в термалните бани в Тоскана, оповестява " Ройтерс ".

Експертите дефинираха находката като " изключителна ".

Статуите са открити през последните две седмици в Сан Кашано дей Бани - град на към 160 километра северно от Рим, където археолозите организират изследвания на антични руини през последните три години.

Това е доста значима, изключителна находка, съобщи Якопо Таболи, помощник от Университета за чужденци в Сиена, който управлява археологическия план.

По негови думи статуите - за които се твърди, че са на 2300 години - са украсявали светилище, преди да бъдат ритуално потопени в термални води, " евентуално към 1-ви век от н.е. ".



Давате на водата, тъй като се надявате тя да ви върне нещо, обясни Таболи задачата на осъществения обред.

Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано също приветства находката, която съгласно него би трябвало да даде спомагателен подтик на туризма.

Това е извънредно изобретение, което удостоверява още един път, че Италия е страна с големи и неповторими съкровища, посочи той.

Статуите са покрити с съвсем 6000 бронзови, сребърни и златни монети, а горещите води на Сан Кашиано са спомогнали те да бъдат съхранени " съвсем като в деня, в който са били потопени ", уточни Таболи.

Археологът, специалист по етрускология и италийска археология, означи, че екипът му е разкрил 24 огромни скулптури и няколко по-малки статуетки. По негови думи е извънредно, че те са направени от бронз, а не от теракота.

Според Табели това допуска, че произлизат от " елитно населено място ".

Статуите са били отнесени в реставрационна лаборатория в Гросето, Тоскана, след което още веднъж ще бъдат върнати в Сан Кашано дей Бани, с цел да бъдат изложени в нов музей.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР