Археолози са пристъпили към изучаването на древни петроглифи, открити случайно

...
Археолози са пристъпили към изучаването на древни петроглифи, открити случайно
Коментари Харесай

Древни изображения на загадъчни същества са открити на Карибите


Археолози са пристъпили към проучването на антични петроглифи, открити инцидентно от туристи на карибския остров Монсерат (Малки Антили), излиза наяве от обява в The History Blog.

Древните наскални рисунки, геометрични фигури и изображения на загадъчни същества са открити в труднодостъпна горска околност. Повечето от тях са скрити от мъх.

Според предварителната оценка възрастта на изображенията е сред 1000 и 1500 години, затова те са били основани дълго преди на острова да стъпят европейците.

Изображенията се намират на към осем километра северно от Плимът, административен център на остров Монсерат. Според Сарита Франсис (Sarita Francis), шеф на организацията Montserrat National Trust, рисунките наподобяват на петроглифите на карибските индианци, открити по-рано на островите Сейнт Китс и Сейнт Винсент.

Археолозите ги отнасят към по този начин наречената саладоидна просвета, чиито представители – араваките – през 500–280 година пр.н.е. са се разселили по Малките Антили и остров Пуерто Рико. За татковина на саладоидната просвета се счита крайбрежието на днешна Венецуела, в региона на долното течение на река Ориноко.

Сред петроглифите има както геометрични фигури, по този начин и такива, които могат да се интерпретират като изображения на хора и животни. Например в един от релефите може да се отгатнат очертанията на прилеп. На една от скалите са направени два дълбоки кръгли отвора и издължен отвор под тях, което припомня на изображението на човешко лице.

© Montserrat National Trust

Най-древните археологически находки на острова са доста по-скари от културата на араваките. Съдейки по каменните оръдия, открити в централната част на острова, Монсерат е бил заселен още преди 2500 години от преселници от Южна Америка.

Следващата вълна на заселване са били араваките, които са били подлагани на нападения на родствения им народ калинаго. Към момента на откриването на острова от Колумб араваките към този момент са го били напуснали, само че и калинаго не се задържали на него. Следващите заселници са били ирландците в първата половина на XVII век.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР