Археолози са открили в Помпей скелет без глава, принадлежал на

...
Археолози са открили в Помпей скелет без глава, принадлежал на
Коментари Харесай

Мъж е имал наистина лош ден в Помпей преди около 2000 г.

Археолози са разкрили в Помпей скелет без глава, принадлежал на трагичен човек, който наподобява е умрял при огромното изригване на Везувий през 79 година след Христа. Мъжът е бил обезглавен от огромна 1-метрова канара, откриха откривателите.

Мъжът е бил на към 30 години и е първата жертва, която е открита в нова, неразучена до момента изкопна зона, наречена Regio V, северно от града, съгласно изказване на управата на Археологическия парк Помпей.

„ Ние копаем в близост, като се опитваме да намерим главата “, съобщи генералният шеф на Археологическия парк Масимо Осана. „ Скалата наподобява е смазала гърдите и главата на индивида. Макар че той е починал до момента в който се е опитвал да избяга от последствията от изригването, най-вероятно не е бил погубен от скалата, а по-скоро от плътния пласт гореща пепел, лава и газ, който се изливал в региона “, споделя Осана.

Археолозите са намерили тялото на първия етаж на постройка, над пласт „ лапили “ или дребни скални фрагменти от вулкана. Скелетът е бил в състояние, което демонстрира, че мъжът е бил изхвърлен обратно със мощ, евентуално от пирокластичния поток, съгласно Осана. Тъй като мъжката кост на пищяла е имала лезии, учените допускат, че може да е имал костни инфекции, които не са му разрешили бързо да избяга, се споделя в изказването от Археологическия парк.

Миналият февруари, на друго място за разкопки, учените откриха и скелета на 7-8 годишно дете, което е търсило сигурност в социална баня, само че се е задушило от облаците от пепел, написа английският The Telegraph.

Мъжът и детето са единствено двама души от хилядите, за които се знае, че са починали при пагубната детонация на Везувий, която е станала преди близо 2000 години и е погребала града Помпей под вулканична пепел от 6 до 7 метра. Тези пластове от пепел обаче, са помогнали да се запазят скелетите на починалите и дават на учените взор към живота и гибелта в античния римски град, където разкопките са почнали още през 18 век.

Редица нови технологии през днешния ден подкрепят изкопните работи. Дронове, лазерно сканиране и фотограметрия, оказват помощ за нови открития, които могат да дават по-подробна информация за историята на античния Помпей и неговата крах.

Като единствен деен вулкан на континентална Европа, учените към момента се тормозят от опцията Везувий да аргументи съществени вреди на околните градове, измежду които е и Неапол. В последна сметка вулканът е унищожил напълно Помпей единствено за 25 часа.

Публикувано в Live Science.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР