Археолози са открили при разкопки отпечатък от крак в пустинята

...
Археолози са открили при разкопки отпечатък от крак в пустинята
Коментари Харесай

800 000-годишна човешка следа в африканската пустиня

Археолози са разкрили при разкопки отпечатък от крайник в пустинята в Югоизточна Еритрея (държава в Източна Африка на брега на Червено море). При проучването му се оказало, че това може да е първата диря наш предшественик – изправения човек (Homo erectus).

По оценките на специалистите от Националния музей на Еритрея и Римския университет Ла Сапиенца размерът на крайници подхожда на актуалния 45-и размер. Отпечатъкът е бил оставен в пясъчни наноси преди към 800 000 години, т.е. в доледниковата епоха, известна също като еоплейстоцен – тогава на това място е бил брегът на огромно езеро.

„ Отпечатъците са се съхранили на закалени от Слънцето пясъчни наноси, които в миналото са били отчасти потопени. Засега сме съумели да възстановим дребна част от тях – към осем квадратни метра повърхност “, споделя Алфредо Копа (Alfredo Coppa), антрополог от университета Ла Сапиенца.

По думите му посоката на следата отразява придвижване от север на юг и по-скоро неточност в определянето на притежателя на отпечатъка не може да има, защото H. erectus е би единственият тип хоминид, населявал тези територии в същото време.

Ако това в действителност е по този начин, значимостта на находката е просто неоценима – това е първият прочут отпечатък от крайник на H. erectus, който ще помогне да се хвърли светлина на еволюционната история на човечеството. Този тип е бил физически непосредствен до актуалния човек, само че походката на неговите представители се е отличавала значително. Отпечатъкът изобразява детайлно ситуацията на пръстите на краката, в това число и свода на стъпалото.

Сега по този отпечатък антрополозите имат намерение да получат нови данни за нашите предшественици, да вземем за пример следата може да опише за масата на тялото на своя притежател, походката и даже общественото държание.

Seeker

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР