Археолози откриха най-старата пещерна рисунка на фигура, пишат световните медии,

...
Археолози откриха най-старата пещерна рисунка на фигура, пишат световните медии,
Коментари Харесай

Откриха най-старата пещерна рисунка на фигура – на поне 45 500 години

Археолози откриха най-старата пещерна рисунка на фигура, пишат международните медии, предават Бтв. Смята се, че изображението на диво прасе е на 45 500 години.

Той е изрисувано с тъмно-червен пигмент и е съвсем с действителните размери на локално диво прасе в Индонезия. Рисунката е открита в отдалечена пещера на остров Сулавеси, Индонезия и е доказателство за най-ранното човешко населено място в този район.

„ Хората, нарисували това прасе, са били извънредно съвременни. Разполагали са с потенциала и нужните принадлежности да нарисуват каквото си изискат “, споделя Максим Оберт, съавтор на изследването, оповестено в списание „ Сайънс адвансес “.

При датирането е открита възрастта на калциевото покритие, което се е образувало върху боята. То е датирано на 45 500 години, което значи, че рисунката е най-малко на толкоз. Прасето е било част от по-голяма рисунка, от която са непокътнати единствено елементи. На същата стена има остатъци от още две свине и съгласно учените е изобразена някакъв тип бойна сцена сред животните.

This painting is at least 45,500 years old.

It could be the world's oldest cave art, researchers say.
— The New York Times (@nytimes)

Има и два човешки отпечатъка, които са направени с изплюване на багра от художника. Учените ще се опитат да извлекат от тях ДНК на художника.

Макар това е най-старата позната досега рисунка на фигура, тя не е най-старата изобщо. Най-старата рисунка се намира в Южна Африка и е датирана на 73 000 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР