Археолози от Тюбингенския университет са открили голям град от бронзовия

...
Археолози от Тюбингенския университет са открили голям град от бронзовия
Коментари Харесай

Откриха град на 5000 години в Северен Ирак

Археолози от Тюбингенския университет са разкрили огромен град от бронзовия век недалече от град Дохук в Северен Ирак. Населеното място може да е било челен пост на Акадската империя.

Разкопките са открили, че селището, на мястото на което в този момент е ситуирано неголямото кюрдско село Басетки в Иракски Кюрдистан, се е появило към 3000 година пр.н.е. По думите на откривателите градът се е развивал в продължение на повече от 1200 години.

По време на разкопките археолозите са разкрили и следи от населено място в пластовете на Акадската империя (2340–2200 година пр.н.е.), която някои експерти считат за първата империя в човешката история.

Изследването е извършено в Басетки в интервала от август до октомври тази година. Разкопките са предхождали строителството на автомагистрала в региона. Както настояват археолозите, още в този момент може да се съди за значимостта на обитаемото място.

Градът е имал стена, която го е защитавала към 2700 години пр.н.е. Около 1800 година пр.н.е.тук са се появили огромни каменни уреди. В хода на проучванията учените са разкрили фрагменти от асирийски клинописни таблички, датирани от 1300 година пр.н.е.

 Акадската империя © University of Tübingen

Според археолозите табличките свидетелстват за съществуването на храм, отдаден на господ Адад. Близо до центъра на главната част на града е бил ситуиран по-нисък град с дължина към един километър.

Геомагнитните замервания са открили съществуването на мрежи от пътища, разнообразни жилищни квартали и дворцови комплекси в града. Недалеч от обитаемото място е имало некропол. Градът е имал транспортни връзки с други региони на Месопотамия и Анатолия.

 Акадската империя © University of Tübingen

Село Басетки е известно на необятната общност единствено поради бронзовата скулптура, инцидентно открита тук през 1975 година. Фрагментът изобразявал част от фигура на акадския цар Нарам-Син (около 2250 година пр.н.е.). През 2003 година статуята изчезнала от Националния музей на Багдад по време на иракската война, само че по-късно била открита от американски бойци.

Макар че мястото на разкопките се е намирало на 45 километра от територията, следена от „ Ислямска страна “, учените съумели да изследват региона без каквито и да било катастрофи. Групата археолози се състояла от 30 души от Дохук, на 60 км северно от Мосул.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР