Археолози обявиха, че са открили най-старата инсталация за производство на

...
Археолози обявиха, че са открили най-старата инсталация за производство на
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили най-старата пивоварна - на 13 000 години

Археолози оповестиха, че са разкрили най-старата апаратура за произвеждане на алкохол в света, където преди към 13 000 години правили наподобяваща на бира напитка, съобщи Агенция Франс Прес.

Тя се намира в пещерата Ракефет, южно от Хайфа, в днешния Северен Израел, която служела и като гробница на натуфийците.

„ Ако сме прави, това е най-древният обект в света за произвеждане на какъвто и да е алкохол “, съобщи пред Агенция Франс Прес Дани Надел – учител по археология в Университета на Хайфа и един от създателите на научната публикация, оповестена в „ Джърнъл ъф аркеолоджикъл сайънс: Рипортс “

„ Знаем, че натуфийците са били в тази пещера. Те са погребвали в нея някои от своите мъртви на платформа от цветя и растения, и явно са правели наподобяваща на чорба течност - алкохолно пиво “, добави той.

Според Надел напитката е била „ друга от днешната бира “, евентуално по-слаба, „ само че ферментирала “.

Археолозите разкрили три дребни ями с дълбочина 40-60 см, издълбани в камъка на пещерата. Две от тях били за зърно, а третата - за счукване и варене на зърното преди ферментацията.

Местоположението на ямите в погребалната пещера допуска, че питието „ наподобява е обвързвано с церемонии, или някакво обществено събитие “, сподели Надел.

Според научната публикация, оповестена с откриватели от Станфордския университет в Съединени американски щати, преодоляването на способи за правене на бира „ са предшествали култивирането на зърнени растения с няколко хилядолетия в Близкия изток “.

Натуфийците са били ловци събирачи, живели в района на Източното Средиземноморие преди 15-11,5 хиляди години, като почнали установен метод на живот вместо да се местят непрекъснато.

Усилията, влагани в производството на алкохолната напитка, демонстрират какъв брой е била значима тя за натуфийската просвета, означи Надел.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР