Археолози направиха грандиозно откритие от времето на Древен Египет. Заровен

...
Археолози направиха грандиозно откритие от времето на Древен Египет. Заровен
Коментари Харесай

Археолози откриха заровен под пясъците на Египет древен град на 3400 години

Археолози направиха грандиозно изобретение от времето на Древен Египет. Заровен в пясъците град на повече от 3400 години беше открит край Луксор, близо до Долината на царете.

Експертите го дефинират като „ изгубения златен град “ и считат, че това е най-значителната находка след гробницата на Тутанкамон, открита през 1922 година Наричан „ Възвишението на Атон “, градът е бил издигнат по времето на могъщия император Аменхотеп III от 18-та династия, управлявал към 1350 година прочие н.е.
Снимка: Reuters
През септември 2020 година стартират разкопки в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. След няколко седмици отдолу под пясъците стартират да излизат кирпичени здания.

За новооткрития град заяви известният египтолог доктор Захи Хауас.



„ Градът е бил най-големият административен и индустриален център на египетската империя на западния бряг на Луксор. Покрай улиците има къщи, чиито стени са високи до 3 метра “, написа той във " Facebook ".

Истинско " нагорнище "

Археолозите остават изумени от откритото. Дворци, цветна керамика, бижута, амулети, даже принадлежности са единствено част от античните артефакти. В южната част на Атон има пекарна, както и зона за готвене - с фурни и съдове, предопределени за огромен брой хора.
Снимка: Reuters
Открити са работилници с принадлежности и леярски форми. В едно от пространствата са открити две необикновени погребения на крава или бик.

Административните и жилищните региони с добра организация на пространството са ситуирани настрана, разясниха археолозите. В същото време територията е оградена със стена с един вход, от който пътеките се насочват към здания.

Какво следва?

" Тази находка може да ни разреши да разбираем една от най-великите мистерии на Древен, а точно за какво фараонът Аменхотеп IV (Ехнатон) дружно с кралица Нефертити са решили ненадейно да се реалокират в Тел ел Амарна, доста северно от Луксор ", добавя професорът по египтология от американския университет " Джонс Хопкинс " Бетси Брайън.

Египтолозите считат, че Атон ще даде скъпи данни за това по какъв начин са живели античните египтяни в най-богатия интервал на империята. Тепърва следва артефактите да бъдат изследвани. Предстои и доста работа по градското гробище, където учените се интересуват от издълбаните в скалата гробници.

Заедно с тазгодишното разкриване на Големия египетски музей в столицата Кайро, Възвишението на Атон ще даде нов късмет за възкръсване на туризма в Египет.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР