Археолози, които разкопават изоставено светилище на хълм на остров Китнос

...
Археолози, които разкопават изоставено светилище на хълм на остров Китнос
Коментари Харесай

Храмов комплекс на гръцки остров разкрива безброй дарове от древни поклонници

Археолози , които разкопават изоставено светилище на рид на остров Китнос в Егейско море , са разкрили безчет керамични блага , оставени от антични поклонници през вековете, заяви гръцкото Министерство на културата по-рано през днешния ден.

В изказване на ведомството се споделя, че находките от дейностите на археолозите през тази година включват над 2000 непокътнати или съвсем приключени глинени фигурки , най-вече на дами и деца, само че също по този начин и на мъже, както и на костенурки, лъвове, свине и птици. Няколко открити обредни керамични съдове са свързани с ритуали , изразяващи почитта към Деметра , древногръцката богиня на земеделието, и нейната щерка Персефона , на която е отдаден разкопаният светилищен комплекс.

Крайбрежната околност Вриокастро на остров Китос е била античната столица на острова, населявана без спиране сред XII в. прочие н. е. и VII в. от н. е., когато е изоставена по време на интервал на пиратски нападения .

Артефактите произлизат от оскъдните руини на двата дребни храма и са открити в постройка, ситуирана наоколо, която може би е служила за храмов склад . Част от находките са открити и в близката яма , в която са били погребвани по-стари блага, с цел да се освободи място за нови. Светилището е било употребявано в продължение на към хиляда години.

При разкопките , осъществени от представители на гръцкия Университет на Тесалия и Министерството на културата, са открити също първокласна керамика , импортирана от други елементи на Гърция, богато украсени лампи и фрагменти от ритуални вази , употребявани при поклонението на Деметра и Персефона в Елевзина, антично предградие на Атина.

Засега не е ясно доколко обектът на остров Китос е бил обвързван с Елевзина – един от най-важните религиозни центрове в антична Гърция, където богините са били почитани посредством секрети ритуали , налични единствено за отдадени, на които е било неразрешено да приказват за видяното. Известно е още, че светилището в Елевзина е имало земя на острова.

Китнос , който е част от групата на Цикладските острови , е бил обитаем за първи път преди към 10 000 години. От 3-то хилядолетие пр.н.е. на острова се почнали да се експлоатират медни находища , а по римско време той е бил място за политическо заточение . Предвижда се разкопките да продължат до 2025 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР