Археолози и природозащитници в район Мугла в югозападна Турция наскоро

...
Археолози и природозащитници в район Мугла в югозападна Турция наскоро
Коментари Харесай

Откриха портата в Градът на гладиаторите СНИМКИ 

Археолози и природозащитници в регион Мугла в югозападна Турция неотдавна приключиха работите по откриване и възобновяване на северната градска врата на античния град Стратоникея, прочут в миналото като „ Градът на гладиаторите “. Тази врата е водела към различен близкия древен паметен град Лагина.

Разкопките, реставрацията и консервацията не престават през цялата година в античния град Стратоникея. Уникалния обект е в предварителния лист на ЮНЕСКО за международно завещание, ситуиран наоколо до град Ятаган в област Мугла, близо до курорта Бодрум.

Археолозите работят подробно в античния град, който е едно от редките места, където съжителстват исторически артефакти от елинистическия, римския, византийския, османския и републиканския интервал.

Като част от напъните за реституция, северната градска врата и колоните на площада с лице към входа на града в този момент са издигнати още веднъж.

Професор Билал Сьоют, шеф на разкопките в двата антични града, съобщи, че Стратоникея е най-големият мраморен град в света и че те са почнали работа по северната градска врата преди две години.

Сьоют съобщи, че са направили изкопни и възстановителни работи в северната врата, западната улица, театъра, селския площад и новооткритите региони в античния град.

Портата към града на гладиаторите е била разрушена при земетресение през 139 година

Сьоют акцентира смисъла на възобновяване на портата. " Поставяхме поетапно камъните, арките и даже капаците на арките върху основните камъни на портите. По този метод издигнахме още веднъж портата в своя цялостен бляскък. През нея в предишното са идвали посетители от близкото светилище в античния град Лагина, който по това време е водещ набожен център.

Лагина е различен град на територията на Стратоникея, в антична Кария, също проучен от този екип археолози и отворен за посещаване. Той съдържал значим храм на Хеката, в който всяка година се чествали огромни празници. ", сподели професора пред Анадолската организация (AA).

" Районът, в Стратоникея, където се намира северната врата, е едно от значимите места на града. Там е било и основното пазарище на региона. Той е доста значим както за града, по този начин и за целия регион. Това е единствения комплекс с две входни врати и шадраван с монумент сред тях. Той има две фасади и е декориран с подове и голям брой скулптури ", сподели той.



„ Внушителната врата е издигната с финансовата поддръжка на римския император Антонин Пий. Сега почти 1870 години след разрушаването ѝ ние я съживихме, добави проф. Сьоют и добави: " Централната улица на града пък е издигната с по времето на император Максим и също е била мощно развалена при мощно земетресение през 365 година "

В селището епохи на ред живота е траял, като хората съжителстват с културни остатъци и детайли от класическия, елинистическия, римския, византийския и турския интервал и по този начин вършат този туристически обект, зона за пътешестване на посетителите през историята
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР