Археологическият комплекс Гьобекли тепе в югоизточна Турция е обявен за

...
Археологическият комплекс Гьобекли тепе в югоизточна Турция е обявен за
Коментари Харесай

Гьобекли тепе – най-старата архитектура в света

Археологическият комплекс Гьобекли тепе в югоизточна Турция е разгласен за най-стария храм в света, написа stroiinfo. Комплексът се датира на над 12 000 години, което го прави с хилядолетия по-стар от Стоунхендж или пирамидите в Египет. Създаден е през неолита – епохата, когато още е нямало книжовност и колелото не е било основано. През юли тази година бе вписан в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание.

НЯКОИ УЧЕНИ ПРЕДПОЛАГАТ, ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА съдебна експертиза ОКАЖЕ И НАЙ-СТАРАТА АРХИТЕКТУРА НА СВЕТА
Гьобекли тепе съставлява изкуствена могила, ситуирана на 8 хектара в горния завършек на Плодородния полумесец, наоколо до днешния град Шанлъурфа. На нея са ситуирани серия кръговидни, потънали структури, които са били населявани от тогавашното население. Впоследствие са били заринати и изоставени.

Използвани са разнообразни градивни способи, само че един от най-впечатляващите е ринг от Т-образни монолитни колони, комбинирани с още една двойка такива, които са били с височина до 5 метра.

ТЯХНА ФУНКЦИЯ Е БИЛА НЕ САМО ДА ПОДДЪРЖАТ ПОКРИВА, НО И ДА НАПОДОБЯВАТ АБСТРАКТНА ЧОВЕШКА ФИГУРА.
Предполага се, че са строени в чест на вярванията на локалните. Тяхната вяра остава мистерия и до през днешния ден. Най-големият кръг има размери 17 на 25 м, само че геоложки изследвания демонстрират, че има още неразкрити структури. Доказано е, че най-ранните от тях са правени от локален варовик, само че материалът за каменните е превозен от далечни места.

Трудността на това начинание би трябвало да изисква напъните на стотици хора. Интересното е, че това се е случило в интервал, в който най-големите обществени групи са имали не повече от 25 членове.

 Гьобекли тепе - най-старата архитектура в света

Гьобекли тепе е бил издигнат преди Аграрната гражданска война, през която стартират да се основават селища, произвеждащи лични култури и занимаващи се с отглеждане на животни. Това опровергава вярването, че архитектурата е била артикул на проведеното общество. Този комплекс става причина доста археолози да имат вяра, че организацията, от която са се нуждаели хората, с цел да построят нещо, става причина за зараждането на уседналия метод на живот и земеделието.

Дефиницията на археолозите за архитектура е много по-всеобхватна от тази на архитектите. Според тях тя включва структури, които основават изкуствено пространство. За архитектите най-често тя би трябвало да има утилитарна функционалност. Мориц Кинцел, археолог и проектант от университета в Копенхаген твърди, че

Интересното в Гьобекли тепе е, че то е надалеч от човешкия мащаб, което приказва за усещане на пространството, друго от утилитарното. В тази връзка Кинцел споделя, че в тези времена не можем да разделим ритуалното и ежедневното по метода, по който се случва през днешния ден. Възможно е структурите да са въплъщавали в себе си и двете функционалности. Той счита, че няма метод да се дефинира какъв е произхода на архитектурата и земеделието.

Вярва, че мястото е било едно от първите, където архитектурата е произлязла дружно с другите комплицирани процеси, определящи едно общество. Най-ранното култивирано жито също е намерено наоколо до Гьобекли тепе. Друг забавен факт е, че по камъните могат да бъдат следени релефи на кучета – първото опитомено от индивида животно.

 Гьобекли тепе - най-старата архитектура в света © Zhengan

Кинцел не изключва и сезонното потребление на мястото. Възможно е сложностите, които е създавало строителството да е провокирало хората да се задържат по-дълго на мястото и да измислят нови способи за справяне с компликациите.

Днес най-подкрепяната доктрина е, че Гьобекли тепе не е бил единствено набожен център, само че е имало и други обществени и стопански функционалности като веселие, замяна на артикули, намиране на сътрудници, които са ставали причина за основаването на обща обществена еднаквост.

Произходът на архитектурата може би маркира началото на кастовото общество и патриархата, заради силовото предимство на мъжете в процеса на неговото основаване.

 Гьобекли тепе - най-старата архитектура в света

Като вземем поради функционалното и естетическо предопределение на Т-образните колони на Гьобекли тепе не е пресилено да назовем тези структури с термина „ архитектура ”. Те може би стават начало на най-важната стъпка в развиването на човечеството. Гьобекли тепе повдига голям брой въпроси за началото на света, в който живеем през днешния ден.

Архитектурата постоянно е била симптом на цивилизацията, само че вероятността, тя да е станала причина за нейното пораждане единствено потвърждава, централното ѝ място в света на хората.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР