Археологическите разкопки на новостроящия се участък на магистрала Хемус край

...
Археологическите разкопки на новостроящия се участък на магистрала Хемус край
Коментари Харесай

Къде е открито най-старото огледало от Средновековието?

Археологическите разкопки на новостроящия се сектор на автомагистрала " Хемус " край Шумен впечатлиха премиера Бойко Борисов с откритите там черепи, само че археолозите са се натъкнали на надалеч по-ценна находка. 

Тя е от ранното Средновековие (8-10 век) и съставлява бронзово огледало с декорация от растителни детайли - лозница, което е особено точно за тази ера , обясни гл.ас. доктор Андрей Аладжов от Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Само на няколкостотин метра от пътен възел Белокопитово археолозите работят по късно римско населено място със стопанска част. Това е и по-голямата част, която се изследва. Тя се състои от навеси за произвеждане на глинени съдове, пещи за изпичане на глинени съдове, както и хранилища за предпазване на зърно и други хранителни артикули. 

Освен тази ера обаче има и артефакти от Ранно Средновековна ера - синхронна на първата българска столица Плиска, изяснява археологът. 

От тази ера са проучени три землянки с размери 3,20 метра на 3,50 метра. Във всяка има по една каменна печка, която е служила за отопление, както и огнище за храна, показва Аладжов.-->
 В селището са открити артефакти от три столетия. dariknews.bg
Най-интересното е, че  в една от печките открихме половин бронзово огледало - това може би е първото огледало, намерено изобщо в България от този интервал , счита арехологът.

Освен тези столетия имаме и една по-ранна ера - Късно Бронзова ера от 1200-1100 години преди Христа. От нея имаме няколко жилища, които са глинобитни, уточни още специалистът. 

Те ще бъдат проучени детайлно на идващ стадий, най-вероятно в края на септември. 

Археолозите са разкрили и бунар от Римската ера, в който са открити елементи от стомни и кофи. Устието му е било настлано с камъни в необятен диапазон, с цел да се обезпечи достъпът при кално време. 

Открити са и над 400 монети от 4 век доникъде на 5 век. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР