Арх. Пламен Мирянов, който инициира националната кампания Нашият дом е

...
Арх. Пламен Мирянов, който инициира националната кампания Нашият дом е
Коментари Харесай

Арх. Пламен Мирянов направи видео за 3 март

Арх. Пламен Мирянов, който инициира националната акция ”Нашият дом е България ”, направи следващия си видеоклип на патриотична тематика - стихотворението ”Опълченците на Шипка ” от Иван Вазов, в чест на националния празник 3-ти март.
Клипът е сниман преди дни при извънредно тежки условия на връх Шипка. В фотосите взе участие Националната гвардейска част и звена на Министерството на защитата. Видеото е първото за акцията " Бъди боец " в поредицата " Слово, дух и меч ".
Одата на Вазов " Опълченците на Шипка " се извършва от " гласа " на армията Янко Лозанов, който рецитира огнените стихове пред паметника на Шипка.

.

" Това е една история за подготовката на гвардейците за националния празник Трети март ", споделя арх. Мирянов, подстрекател и режисьор на цялата концепция.
Видеото стартира в едно мрачно снежно утро, когато към момента е синкаво и тъмно и вятърът, и ледът са сковали целия монумент. Първият човек, който отива там, е Янко Лозанов - алегорично, тъй като словото е на първо място останало. Докато той споделя първите няколко стиха, гвардейците се качват по стълбите. И когато към този момент са горе на върха, се появява изгревът... Като знак на новото начало - на свободата, от която потегля новия живот.

ДА СНИМАШ НА ВРЪХ " ШИПКА " ПРИ МЕТЪР И ПОЛОВИНА СНЯГ
Атомосферните условия на върха подложили на тестване снимачния екип. " Получи се нещо като " Три деня младите дружини по какъв начин прохода снимат ", майтапи се младият проектант. " Нямахме достъп до паметника. Пътят беше затрупан с навявания, наслоявания на сняг до метър и половина. Нямаше опция за никакъв достъп до светинята със снимачната техника - кран, машина за сняг, машина за мъгла, големи рамки, рефлекторни стативи, които са като танкове, с цел да не се разклащат от мощните ветрове на " Шипка ", тежки камери и така нататък ", споделя Пламен Мирянов.

Екипът взема решение да качи тази тежка техника с шейни. Но никой лидер на такова горско возило се съгласява. Единствените моторни шейни, способни да извършат този пробег, чийто водачи одобряват да се преборят с вятъра и снега, са били от Паничище, което е на 300 километра от " Шипка ". Патриотичната концепция ги сграбчва и момчетата навиват да карат до " Шипка ", да смъкват шейните и посредством два влекача да качат всичко до върха.
Кранът обаче не съумяват.

.

Тогава на помощ идват бойците от 61-а стрямска механизирана бригада в Карлово - с голям камион и кола за спешна помощ, както е по правилник. " Те ни помогнаха да изкараме всички тези извънгабаритни детайли на техниката за фотосите по стълбите до върха. След това смъкнаха част от тях на идващия ден. Това беше същински героизъм - вятър, мраз, вихрушка - само че всичко качихме на върха. Изживяхме една хилядна част от неудобството, от скърбите и страданията на опълченци, руснаци и всички хора, които са се борили и са починали за нашата независимост в трагични дни и месеци ", не скрива вълнението от преживянато арх. Мирянов.

НА ТРЕТИ МАРТ ЗРИТЕЛИТЕ ЩЕ ВИДЯТ ПРОЛОГА НА " ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА "
Филмът " Опълченците на Шипка " ще е с времетраене от 20 минути, само че в този момент на Трети март феновете на Българска национална телевизия и в ютюб ще могат да видят единствено снимания Пролог на трагичната Вазова ода. Останалата част ще се снима през август, когато са били и едни от най-драматичните и съдбоносни моменти от отбраната на върха.

ЗАВЕТА НА Сухопътни войски. ЙОАН РИЛСКИ-ЧУДОТВОРЕЦ - СИЛА ЗА БЪЛГАРЩИНАТА
Арх. Мирянов споделя, че първото видео от завета на св. Йоан Рилски е към този момент факт. Със идващ клип ще се покрие целия текст. Този завет не е доста прочут за публиката, само че Пламен Мирянов акцентира, че защото св. Йоан Рилски е покровителят на българския народ, мощен светия, който българите доста почитат, целият текст ще бъде сниман с видеокадри точно от светите место към Рилския манастир и Северна Рила, местността към Кирилова поляна в подножието на Мальовица - един извънреден пейзаж, който по своето великолепие прилича Доломитите (планински масив в Източните Алпи - б. р.).

" Искаме да представим мястото, което той е обитавал и в което е оставал в пост и молитва години наред. По този метод желаеме да покажем част от неговото житие. Ще бъдат втъкани и моменти от игрално кино с артист, който играе светеца, само че откъм гърба е глас зад кадър, който рецитира словото на завета ", показва концепцията си Пламен Мирянов.

ФИЛМ ЗА ПОКЛОННИЧЕСКОТО ПЪТУВАНЕ ОТ СОФИЯ ДО РИЛА
Видеоклипът със завета на св. Йоан Рилски е първата промисъл, която ще бъде част от по-голям документално-игрален филм. Той ще е за поклонническото пътешестване на няколко души от София до Рила. То се случва всяка година през август и се минава през целия дял от Рилския манастир до Рилските езера, където участниците изживяват вълнуващи събития. Накрая се стига до манастира, само че поклонниците са минали през тествания - духовни и физически.

Някои от хората са вярващи, и то надълбоко религиозни, други са атеисти и сред тях се заформят спор и полемика за съществуването на Бог.

" Това, което най-после желаеме да покажем, са нашите християнски полезности, духовността на българите, за какво е значимо да следваме вярата и словото и това, което ни е завещал нашият Господ и избавител Исус Христос. По този метод ще обърнем внимание, първо, на най-красивата част на България - за мен това е Рила (всеки си има обичано място), и въпреки това, на едни от нашите най-важни полезности, които сме не запомнили в това турбулентно време ", споделя арх. Мирянов.

ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД СЛОВОТО - РЕЦИТАЛИ НА СТИХОВЕ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В УЧИЛИЩАТА
Арх. Пламен Мирянов не стопира дотук. Стартира план за изнесени рецитали пред възпитаници с произведения на Вазов, Ботев, св. Йоан Рилски, Яворов, Дебелянов, Далчев, Йовков. Първият подобен рецитал бе предходната година пред възпитаници от 127-о СУ " Иван Николаевич Денкоглу " в Столичната библиотека. Декорът е България в нейните разнообразни линии, картини, залези, изгреви, специфични места.

Арх. Мирянов споделя: " Излъчваме всички тези фрагменти върху LED екран с прожекционна машина, като ги представяме зад артиста, който рецитира. Така учениците имат цялостната визуализация на картина и слово. Очаква се да отидем в испанската и френската гимназия. Имаме диалози и с една учителка от Благоевград, т.е. ще излезем отвън София ".

Колкото и да наподобява необичайно, необикновено и даже неясно за мнозина, младият арх. Мирянов живее и работи неуморно с мисълта, че с такава мисионерска активност той и екипа му носят словото на Възраждането, на Библията - " слово, което ни въздига и ни демонстрира кои са най-важните неща в живота, най-ценните послания, които вършат живота ни по-смислен, по-ярък, по-здравословен даже, по-значим. Тогава към този момент посредством нашия живот, който е логичен, може да оказваме помощ и на близък ".

" Актьорът Янко Лозанов е мой преподавател сега. Изглежда елементарно в профил, само че е доста отговорно, с цел да изградиш духовния мост със фена, да му представиш толкоз виновни слова, някои от тях писани преди 1000 години, други - преди 100, като не би трябвало да сбъркаш нито една дума, тъй като това е оригиналът. Вярвам, че един ден ще мога да доближи нужното равнище ", споделя въодушевено архитектът.

" ЗЛАТНО СЪРЦЕ " ЗА ПОПУЛАРИЗИРАНЕ НА КРАСОТАТА НА РОДИНАТА И СЪХРАНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ТРАДИЦИИ
Арх. Пламен Пламенов Мирянов е приключил Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 година През 2016 година инициира национална акция " Нашият дом е България " за издигане националното самочувствие и дух на българите, разпространение на хубостта на родината и предпазване на националните обичаи, фолклор и културата на България. Страстта и любовта, с които работи, не остават незабелязани и не след дълго дават и своите резултати.

В началото на тази година получи наградата " Златно сърце " като премия за няколко патриотични начинания, свързани с фондацията " Нашият дом е България " предходната година. Една от тях е построяването и монтирането на нови табели на Седемте рилски езера. Те замениха овехтелите, които дори бяха с неправилна информация и разменени фотоси. Създаде и видеа, които пресъздават правилника за държание в Рила. Така, когато отиват в планината, хората ще виждат екран, на който ще бъдат прожектирани разпоредбите. Наподобява екраните в самолета, които демонстрират инструкциите за държание по време на полет.

Другата отличена самодейност бе първото видео от поредицата " Слова български ", които пресъздават нашата книжовност и значими литературни наследства - " Ода за Паисий " по стихотворението " Паисий " от " Епопея на забравените ". Един къс филм към 10 минути, само че мощно въздействащ.

Награда " Златно сърце " пристигна и през 2018 година на списание и клуб Business Lady в категория " Патриотични действия " на фондация " Нашият дом е България " ;
за Организиране на най-голямото хоро на Седемте рилски езера;
за Организиране на " Балон Фест Казанлък " – полети над бент. Копринка; Първа Награда пристигна и от Международния Тур Филм Фест – България " На източния бряг на Европа " за най-хубав филм " Магията на българската роза " ;
Грабна премия от списание и клуб Бизнес лейди за " Инвеститор в Християнските и морални полезности на обществото " ; Модератор на Multilingualism – united in diversity в Брюксел във връзка деня на славянската книжовност – 24 май.

Народоосвободителна въстаническа армия МАЩАБНА ИЗЛОЖБА С ПОЕЗИЯ И ПАСАЖИ ОТ БИБЛИЯТА Пожарна охрана ПЛОЩАДИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ
След изложбата в Народния спектакъл арх. Мирянов е налегнат от ново въдхновение - огромна галерия с лирика и пасажи от Библията по площадите на огромните градове. Ето какво споделя той: " Това ще бъдат едни големи уреди с размери до 5 метра в широчина с архитектурен и инженерен темперамент, които ще бъдат сложени в екстериорни условия и ще устояват на дъжд, вятър и даже земетресения. Ще са светещи изображения в голям размер, група от фрагменти, снимани със специфичен уред с огромен датчик и с голяма резолюция, която ще дава опция хората да виждат доста дребни елементи. На тях също ще има място за слово. Тоест постоянно ще има текст, който картината да илюстрира ".

Целта е винаго една и съща - да разсънва патриотични усеща и горделивост от това, че сме българи.

Видеата на арх. Мирянов имам стотици хиляди гледания в обществените мрежи. В уеб страницата на фондацията " Нашият дом е България " може да бъдат забелязани във всеки миг. Младият създател желае да ги събере в един огромен филм като театър, сходен на спектаклите на отбор " Българе ". Те имат необикновен живописен артикул, обвързван с наследството на танци и хореография, каквито имаме в България. Но няма сходен филм нашето литературно завещание, т.е. театър от музика и слово. В него най-вероятно ще бъдат включени текстове на Вазов, Ботев, Яворов, Далчев. Тяхното слово ще е показано на декор - видеата от красива България. Първия подобен театър се планува за 9 юли, на рождения ден на Иван Вазов в спектакъл " Театро ", който е на ул. " Врабча ".

В реализацията на концепцията са включени драматургът на Народен спектакъл " Иван Вазов " Мирела Иванова, Янко Лозанов, Националната армия и Националният гвардейски оркестър.

СЛЕД НАЙ–КРАСИВИЯ КЛИП ЗА БЪЛГАРСКАТА РОЗА ИДВА РЕД НА НАЙ-КРАСИВИТЕ МАНАСТИРИ
Преди време арх. Мирянов снима най-хубавия клип за българската роза. Сега желае да най-красивите български манастири в едно видео: " Аз най-малко не съм виждал по този начин показване на всичките архитектурни планове на манастирите в един филм. Тепърва започваме да пишем сюжет, защото всеки манастир има специфична история. Например за Басарбовския манастир има изключителна легенда, даже мисля, че е достоверна история. Тя споделя за сляпо момиче, което се изгубва към селото. Отива до реката, защото е топло лято, и желае да пие малко вода. Наплисквайки се от реката, се изцелява и проглежда. Оказва се, че навръх това място са заровени мощите на светията Димитър Басарбовски. Това са такива истории, свързани с чудеса на манастирите ".

ФОНДАЦИЯТА " НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ " - ЕНТУСИАЗИРАНИ МЛАДИ БЪЛГАРИ
Екипът е основно от трима души - арх. Мирянов, оператора Марин Маринов и Магдалена Праматарска, която се занимава с графичното оформление на плановете и с организацията. Имат снимачен екип, който понякога работи с тях. Идеята е да се създадат такива планове, които да показват високата книжовност на България, значимото литературно завещание, вплетено в кинематография, т.е. да бъде показано посредством художествено слово и кинематография. Искат да издадат и книги, които да показват нашите естествени и исторически благосъстояния, архитектурни и културни наследства.

Друг план, който стартират скоро, е книга в първокласно издание, която показва цитати от Библията на фона на акварелни картини. По всеки стих се прави картина. Понякога тя е дословна, различен път е по-абстрактна.

Ще бъдат ангажирани най-малко трима художници, а самите слова от Библията ще бъдат изписани от калиграфи - няма да има никакво отпечатване, никаква работа на компютър. След дигитализиране ще се разпечатват, само че се знае, че всяка една писмен знак, всяка една картина е основана на ръка.

Въпреки скъпоструващото осъществяване тези книги ще бъдат за всеобщо разпространяване. Сега има доста съвременни книги, които са за мъдрости от целия свят. " Веднъж разтварям, виждам мъдрост на Мохамед, приписана на Паулу Коелю или на някакви индийски монаси. Нямам нищо срещу. Но дано да имаме една книга, която е в съвременно издание с най-разбираемите цитати от словото в днешно време, които са настоящи и в този момент ", споделя арх. Мирянов..

Книгата ще бъде издадена с поддръжката на Българската православна черква. " Не желаеме да имаме борби с тях, само че бихме желали те да схванат, че представянето на християнската религия може да бъде и по актуален метод, а не всеки път единствено посредством канона. Но изданието, от което ще вземем тези цитати, е значимо да бъде точното. Преводът е доста значим, тъй като там може да има разминавания. Идеята е главният смисъл да се съобщи и да бъде понятен най-много за младежите, които обичат да е красиво, да е атрактивно показано.Те гледат холивудски продукции, разпростират изключителни книги с фотографии на задгранични велики фотографи. Така че би трябвало да стигнем това равнище, с цел да можем да ангажираме и младите ", въодушевява се арх. Мирянов.

И по едно и също време с всичко това арх. Мирянов продължава да твори на чертожната дъска. През 2017 година бе отличен с първа премия за жилищна архитектура с план " Летера " на националния конкурс " Сграда на годината "., през 2018 сграбчи първа премия за жилищна архитектура с план " Диамант " на националния конкурс " Сграда на годината ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР