Арета Франклин е от ранга на онези изпълнители, които могат

...
Арета Франклин е от ранга на онези изпълнители, които могат
Коментари Харесай

5 вечни песни на Арета Франклин

Арета Франклин е от ранга на тези реализатори, които могат да накарат даже един президент да се разплаче (какъвто е казусът с Барак Обама). Тя от дълго време беше провъзгласена (и то заслужено) за кралицата на соул музиката и въпреки да имаше няколко претендентки за трона през годините, Арета Франклин съумя да резервира короната, тъй като без подозрение се потвърди като една от най-великите певици на всички времена.

 Арета Франклин умря
Почина Арета Франклин

Отиде си една от най-великите изпълнителки на всички времена

Арета Франклин може да е умряла през вчерашния ден на 76 години, само че музиката ѝ ще живее постоянно. Арета ще бъде запомнена с изтънчения си и от време на време екстравагантен и малко придирчив усет и с дързостта си да придвижва болката и тъгата си в незабравими песни. Арета Франклин записа стотици части и десетки шлагери, разпрострели се в интервал от половин век, по тази причина е доста мъчно да подберем единствено пет.

Песните в селекцията ни са най-големите шлагери от златния интервал на Арета от 1967 година до 1970 година, само че несъмнено те са единствено дребна част от невероятното творчество на изпълнителката. Спряхме се точно на тях, тъй като съгласно нас те съставляват едни от най-великите записи в историята на соул музиката.

" Do Right Woman, Do Right Man " от 1967 година




Дете знамение, което стартира да пее в църквата на татко си на 12 години, Франклин прави първия си албум едвам на 14 години, само че след шест години без необикновен триумф, тя се трансформира в една разочарована и неудовлетворена персона.

Всичко това се трансформира през 1966 година, когато подписва с Atlantic Recordas и незабавно открива музата си. Първият й албум с Atlantic е времето, когато се ражда и шлагера " Do Right Woman, Do Right Man " , един госпел повлиян зов за обич, обвързаност и почитание, включващ и одухотворените вокали на Арета, както и тези на сестрите ѝ Каролин и Ерма, и майката на Уитни Хюстън Сиси.

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman от 1967 година




Една от многото песни на Арета Франклин, композирана от Карол Кинг и Джери Гoфин по поръчка на продуцента Джери Уекслър. Много от песните на Арета Франклин са за страдалчество и за злощастие в любовта, само че в тази тя се радва на любовта по най-естествения и въодушевяващ метод.

" Chain of Fools " от 1967 година



Арета взима Грами за петия шлагер от песните ѝ, които излизат през 1967 година, а точно " Chain of Fools ". Арета по ослепителен метод сервира личността на жена, която знае, че е част от харема на любовника си, само че просто не може да си помогне.

Написана от Дон Ковей и с помощта на китарата на Джо Саут и неустоимите беквокали на The Sweet Inspirations " Chain of Fools " оглавява една забележителна година за Франклин, в която пренаписва разпоредбите на соул музиката.

" I Say a Little Prayer " от 1968 година




Не за първи път или за финален път в кариерата си Арета Франклин взима доста обичан оригинал, в този случай на Дион Уоруик и прави песента някак своя.

Извисеният глас на Арета Франклин, подкрепян от безупречните хорови хармонии на The Sweet Inspirations придава на парчето нов живот с нотки на поп и госпел и издига известната комбинация на Хал Дейвид и Бърт Бакарак на друга низина.

Ain " t No Way от 1968 година




Композирана от сестра й Каролин, тази сърдечна балада стартира с по-сдържано и интимно чувство, в сравнение с естественият жанр на Арета Франклин. Песента е една от най-вълнуващите и впечатляващи записи на Арета, с помощта на дълбочината на текста и прецизността на нейното осъществяване.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР