Арестуваният за разпит секретар на движение „Русофили” – Юрий Борисов,

...
Арестуваният за разпит секретар на движение „Русофили” – Юрий Борисов,
Коментари Харесай

Юрий Борисов: Организацията "Русофили" е следена отдавна

Арестуваният за разпит секретар на придвижване „ Русофили” – Юрий Борисов, съобщи че са желали да го сплашат, с цел да не написа за външна политика. По думите му организацията е следена от дълго време, а по време на самият разпит той декларирал, че е подготвен да спомага изцяло.

По първична информация арестите и разпитите на членове на придвижване " Русофили” са по отношение на следствие за шпионаж в интерес на непозната страна или организация.

Над четири часа е разпитван някогашният шеф на вестник " Дума " Юрий Борисов. Срещу него няма повдигнати обвинявания. С Борисов беседва Петър Нанев.

Снимка: btvnovinite.bg

" Не съм се поставял в условия на персонални организации, още по-малко като разузнавач, дори заявих че съм подготвен да спомагам изцяло в битката с националните врагове. Нашата организация е следена много от дълго време, имаме информация, в това число и от мои близки, че организацията е следена от дълго време. Опитват се да й вменяват работа в интерес на Русия. Това е заплашване ", безапелационен е Юрий Борисов.

Какво цели това?

Няма да се занимавате с русофилска активност, няма да пишете против външната политика на България. Аз съм деен в писането.

Колко часа ви разпитваха?

Три пъти по час, час и нещо. Трима души – следовател, втори следовател, пред арбитър, на три разнообразни места в София, с едни и същи въпроси.

Какви бяха въпросите?

Познавате ли съветски жители, по какъв мотив ги познавате? Главно се въртяха нещата към финансирането на организацията, доста постоянно се пробваха да изкопчат информация за ген. Леонид Решетников, с който аз бих споделил, че съм в другарски връзки, макар че от дълго време не съм се чувал с него. Постоянно желаеха да внушат, тикаха ме към това, че той желае да въздейства на политиката в България, че той се интересува от българската политика. Десет пъти ме попитаха дали ние като русофили работим за някого или се намесваме в политиката.
Разпитваният за шпионаж Юрий Борисов пред bTV: Искаха да изкопчат информация за Леонид Решетников Според секретаря на придвижване „ Русофили ” са желали да го сплашат, с цел да не написа за външна политика
А работите ли за някого в политиката?

Не, ние не можем. За това, тъй като в управлението на „ Русофили” имаме хора от „ Атака”, от ГЕРБ, от Съюз на демократичните сили и от Българска социалистическа партия. Няма по какъв начин политически да работим за някого. Зам.-председател на организацията е Галина Стоянова, кмет на Казанлък, зам.-председател е и депутатът проф. Станислав Станилов. Няма по какъв начин да се случи това. Няма по какъв начин да работим. А и да работим политически, това не е закононарушение, само че не е подобен случая.

През цялото време това беше – Решетников, давали ли сте му информация, какво е финансирал.

А с какво информация разполага придвижване „ Русофили”?

С никаква информация не разполагаме. Ние разполагаме с информация за себе си. Питаха ни „ Идва ли ли са пари от там и изнасяли ли сте информация за тях?”. Даже един от разпитващите се засмя и сподели: „ Ми то и информацията за цената на динята също е информация, съответно ще го попитаме ли за нещо?”.
Велислава Дърева: Случаят с „ Русофили ” е откровена принуда Обвинението в шпионаж е доста тежко, означи и Светлана Шаренкова
От къде се финансира вашата организация?

Нашата организация се финансира от дарения. И това го обясних няколко пъти – ние имахме един план за издаване на учебници и пособия за детски градини по съветски език. Там имаше непретенциозно финансиране от съветска държавна конструкция – „ Россътрудничество”, което тя прави из целия свят.

Ако се бях ориентирал към нещо, което се поддържа от „ Америка за България” щях да бъде доста добре. Между другото им споделих, че има смекчаващо виновността събитие, тъй като съм почетен жител на два американски щата – на Небраска и на Тексас.

И те по какъв начин реагираха на това нещо?

Ми засмяха се, нещо не го взеха доста на съществено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР