Арестуваната беларуска опозиционерка Мария Колесникова е в болница. Никой не

...
Арестуваната беларуска опозиционерка Мария Колесникова е в болница. Никой не
Коментари Харесай

Сестрата на Мария Колесникова: Не пускат дори адвоката й при нея

Арестуваната беларуска опозиционерка Мария Колесникова е в болница. Никой не знае за какво е там и от какво е била оперирана - даже сестра ѝ. Тя се опасява за здравето на активистката и упорства за повече интернационално внимание.

" Разбира се, че съм доста обезпокоена за нейното здраве ", споделя Татяна Хомич в изявление за немската телевизия ARD. „ Не знаем какво се е случило през последните две седмици. Защо Мария е в болничното заведение? Защо е била оперирана? “

Хомич е сестра на Мария Колесникова, едно от най-изявените лица на протестното придвижване в Беларус.    

Когато става дума за Колесникова, в немските медии постоянно се появяват думи като " героиня " или " икона ". Тя бе една от организаторките на митингите против Лукашенко през 2020 година и бе наказана поради това на 11 години затвор. Преди три дни бе обявено, че Мария е в интензивното поделение на болница в град Гомел и е претърпяла незабавна интервенция.

Но даже сестра й може единствено да гадае за аргументите:

„ За страдание не ни е обявена диагнозата. Те настояват единствено, че Мария не е дала документално позволение да бъде излъчена информация за здравословното ѝ положение. “

Междувременно Колесникова е пристигнала в схващане, споделя сестра ѝ, само че нито на татко ѝ, нито на юристите ѝ е разрешено да приказват с нея.

„ Когато татко ни беседва с лекарите, постоянно участват чиновници на Министерството на вътрешните работи “, споделя Хомич. „ Казаха ни, че е била в единична стая, където е имало надзирател. Така, че в този момент тя се намира там при същите условия като в лагера. “

Колесникова е част от група, постоянно наричана " Беларуското женско трио ", в която влиза и Светлана Тихановска. В Беларус избухнаха митинги към президентските избори през 2020 година Лукашенко реагира с принуждение и всеобщи арести.

Много от участниците, като кандидатката за президент Тихановска, избягаха в чужбина след интернационално непризнатото преизбиране на Лукашенко. Мария Колесникова в началото е трябвало да бъде депортирана в Украйна, само че скъса паспорта си и в този момент излежава единадесетгодишна присъда в пандиза. Хомич оповестява, че до нея няма достъп даже адвокатът й.

Твърди се, че Мария не е подала молба за среща с него. Те изясняват това с обстоятелството, че в изолатора Мария не е имала нито химикал, нито хартия, с цел да напише молба.

Сестрата на Колесникова приканва международната общественост още веднъж да обърне внимание на Беларус точно поради тези условия на задържане. Само преди два месеца комисарят на Организация на обединените нации по правата на индивида разгласява отчет, в който се показва, че сега в Беларус има близо 1300 политически пандизчии. Климатът на репресии продължава, споделя още Хомич.

„ Беларус изчезна от дневния ред на новините, само че в самата Беларус нищо не се е трансформирало. Репресиите не престават. Арести се правят всеки ден. Виждаме го от самото начало. Както за присъединяване в митингите преди две години, по този начин и за всевъзможни изявления в обществените мрежи “, споделя още тя.

Според Хомич за затвор е задоволително да се изкажеш против Лукашенко или някои публични лица. Или да критикуваш нападението на Украйна и присъединяване на беларуските въоръжени сили в него.

„ Ето за какво хората са задържани. И те го вършат всеки ден. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР