Арести на 18 души са осъществени в Саудитска Арабия, заради

...
Арести на 18 души са осъществени в Саудитска Арабия, заради
Коментари Харесай

Арести в Саудитска Арабия заради убития журналист Хашоги

Арести на 18 души са осъществени в Саудитска Арабия, поради убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщи AFP.
Саудитска Арабия призна в събота, че Джамал Хашоги е бил погубен в консулството ѝ в Истанбул, само че съгласно версията на саудитската прокуратура журналистът е умрял, откакто влезнал в спор и се сбил с други хора.
Кралството заяви също, че е уволнило висшия чиновник на разузнаването Ахмад ал Асири и съветника за кралски медии Сауд ал-Кахани.
Саудитският публицист Джамал Хашоги, критик на управлението на кралството и помощник на " Вашингтон пост ", беше видян за финален път на 2 октомври, когато влезе в консулството на своята страна в Истанбул. Изчезването му бе забулено в загадка и провокира интернационална рецесия, като турски публични лица упрекнаха Саудитска Арабия за ликвидиране, спонсорирано от страната.
Саудитският крал разпореди основаването на министерски комитет под председателството на короната, с цел да преструктурира организацията за разузнаване на кралството и да " дефинира пълномощията ѝ тъкмо ", обявиха държавните медии.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че Съединените щати, които са най-големият бранител на Саудитска Арабия, могат да наложат наказания поради евентуалното ликвидиране на Хашоги.
Държавният секретар Майк Помпео сподели пред радио " The Voice of America ": " Със сигурност ще разгледаме необятен набор от евентуални отговори ".
Междувременно редакторката на Джамал Хашоги във в. " Вашингтон пост " дефинира саудитските пояснения за гибелта на журналиста като " цялостна неистина ", съобщи ДПА.
" Отново съм гневна " след изказването, публикувано от саудитската държавна осведомителна организация, сподели Карен Атия.
" Джамал не просто е умрял по време на сборичкване. Той е бил погубен. От саудитски мъже. В консулство ", разяснява тя.
Атия напомни, че журналистът е бил на 60 години, и изрази удивление що за равносилен пердах е имало сред него и 15 други мъже. " И кой носи трион на " полемика "?, попита тя, определяйки саудитското пояснение като обидно, а " тъпотата му - като потресаваща ".
Атия попита още какво се е случило с тялото на Хашоги и за какво първо саудитските управляващи са излъгали, че той си е тръгнал от консулството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР