Арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на протестите срещу

...
Арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на протестите срещу
Коментари Харесай

Съдът обяви ареста на журналиста Димитър Кенаров за незаконен

Арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на митингите против Бойко Борисов и Иван Гешев през септември 2020 година е противозаконен. Това приема в своето решение Софийският областен съд (СРС), представено от " Репортери без граници ", която следи от близко случая. Международната журналистическа организация приканва прокуратурата да анулира отхвърли си да образува наказателно произвеждане против служителите на реда, в случай че служи на правораздаването.

" По делото липсват доказателства, дори данни за каквото и да било държание " на журналиста, които да постановат задържането му, приема арбитър Яна Димитрова и акцентира, че такива не се настояват от Министерство на вътрешните работи по делото, оповестява " Дневник ".

Съдът цитира Декларация на Комитета на министрите на Съвета на Европа, който приема, че " офанзивите против публицисти са " изключително съществени нарушавания на човешките права ", тъй като, освен са ориентирани към съответните лица, само че и лишават другите от правото им да получат информация.

През октомври предходната година вътрешният министър Бойко Рашков изпрати писмо до Асоциацията на европейските публицисти - България. В него той уточни, че против Кенаров са употребявани мощ и помощни средства, което Министерство на вътрешните работи настойчиво отхвърляше. Рашков също признава за данни за осъществено закононарушение от служителите на реда.

Вътрешната инспекция на Министерство на вътрешните работи, осъществена по времето на Рашков, открива, че журналистът е бил задържан малко преди 23 ч. на 2 септември наоколо до президентството. Той е арестуван от трима жандармеристи от Пловдив. След това е отведен пред постройката на Народното събрание (бившия Партиен дом), където са му поставени белезници. Голяма част от ареста на Кенаров е снимана. На видеото се чува и по какъв начин той вика на служителите на реда, че е публицист.

След това журналистът е отведен в Пето РПУ в столицата. Там не е отразено, че е задържан. Вместо това е записано, че е " поканен " от оперативната дежурна част. Освободен е малко по-късно след сформиране на сигнален протокол.

" С оглед наличните данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, материалите са изпратени на Софийска районна прокуратура за отношение по подготвеност ", се споделяше в писмото на Рашков до АЕЖ.

Часове след задържането му предходната година Кенаров разгласи, че е бил обичай от служителите на реда. Журналистът заведе дело против противозаконни си арест и показа здравно удостоверение за нанесените му пострадвания - кръвонасядания по шията, дясното рамо, двете мишници и лявата предмишница, охлузвания на левия лакът, травма на дясното бедро, охлузвания на лявата подбедрица.

Досега прокуратурата мълчи дали ще се задейства след изпратените ѝ от Министерство на вътрешните работи материали и последното правосъдно решение.

Софийската апелативна прокуратура към този момент удостовери отхвърли да се образува наказателно дело за побоя против Кенаров. Един от причините бе, че не е ясно какво тъкмо се е случило, а Кенаров не носел отличителните знаци на публицист.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР