Арестът на Бойко Борисов е ход с две цели. По-сериозната

...
Арестът на Бойко Борисов е ход с две цели. По-сериозната
Коментари Харесай

Петко Георгиев: Арестът на Борисов се очакваше от голяма част от българите

Арестът на Бойко Борисов е ход с две цели. По-сериозната цел е в полето на дебата за промяна на основния прокурор и за статута на основния прокурор, а освен за лицето Иван Гешев. Това се случва по едно и също време с действието против Бойко Борисов. Това са две упования, които мотивираха цялата политическа смяна, случила се в България през последните 1-2 години. Това споделя журналистът и политически анализатор Петко Георгиев в изявление за Mediapool.

Г-н Георгиев, какви ще са първите директни политически последици от ареста на някогашния министър председател?

Ясно е, че ГЕРБ ще пази своя водач и ще се пробва да сменя тематиката. Ще се приказва за държавен прелом, за политически репресии, защо ли не още. За държавен прелом, явно, не може да се приказва, тъй като става дума за човек, който сега не е на власт. Ако ще се приказва за политическа принуда, би трябвало да се дефинира тъкмо за коя политика на Борисов става дума. Коя от политиките на държавното управление не е споделяна от Борисов и му се постанова принуда.

Отношението му към НАТО и Русия ли? То не е еднопосочно. Докарването на " Турски поток " в България не е нещо, което усилва позицията на страните от Европейски Съюз и НАТО по отношение на Русия. Не считам, че една сходна позиция е оправдана, въпреки че ще бъде употребена по този метод. Ако евроатлантическата ориентировка на България се крепи на това дали на един някогашен министър-председател може да му бъде повдигнато обвиняване или да бъде задържан, това значи, че ние нямаме постоянна евроатлантическа ориентировка.

Арестът на някогашен министър-председател не е казус. Нито по света, нито в България. Да си напомним през 1992 година, когато се организира интервенцията " Чисти ръце " в Италия, която отиде доста по-далеч, тъй като там имаше настояща дейна прокуратура, която разбута целия политически хайлайф и докара до цялостна смяна в политическата система. Но даже и в България това не е казус. Помним ареста на Тодор Живков, да вземем за пример, би трябвало да се върнем към присъдите на двама от неговите министър-председатели. Това, което се случва, не е казус. Освен в случай че не се потвърди противното, това няма да е нещо нелегално и неприемливо.

Действията на Министерство на вътрешните работи ще доведат до повишение на политическото напрежение сред ГЕРБ и ръководещите. Това ще докара и до опити за дестабилизация в миг, в който така и така не е мъчно поради извънредно комплицираната интернационална и икономическа обстановка.

Управляващата коалиция пристигна на власт, с цел да направи нещо сходно. Това би укрепило най-малкото рейтинга на тази власт в очите на нейните гласоподаватели. От тази позиция карцерът на Борисов може да се изкара и като сплотяващ акт...

Да. Това ще зависи от идващите няколко дни. Ако се окаже, че за ареста е имало съществени учредения. В първите часове не беше ясно защо тъкмо Бойко Борисов и останалите са задържани. Ако в този момент се окаже, че този арест е осъществен, без да има задоволително доказателства, това доста бързо може да се интерпретира като политическа или пиар акция. И ще се обърне против хората, които са го наредили или направили. Трябва да забележим каква информация ще излезе за претекстовете за арестите. Да забележим по какъв начин прокуратурата ще реагира, тъй като горещият картоф е в нейните ръце. Дали ще прегледат съществено доказателствата от Министерство на вътрешните работи. Има много незнайни.

Може ли Борисов да бъде канонизиран като страдалец на ГЕРБ? Може ли ГЕРБ да отпуши някакъв напредък, който явно е спрял сега?

Да бъде канонизиран – да. Да отпуши напредък – не. Напротив, това ще заключи ГЕРБ в границите на твърдите почитатели. Не имам вяра някой в допълнение да стартира да харесва Бойко Борисов, тъй като той е бил задържан. Освен в случай че не се окаже, че той е бил задържан без никакви действителни учредения. Но ние знаем от години какви неща се пишат за Борисов и проблема, за който се приказва, че е задържан.
Ако прокуратурата вземе, че образува наказателно произвеждане, да не се окаже, че облаготелстването с едни 700 милиона лв. от българския бюджет, не се е случило изцяло законно. Ако си спомняте, една част от проблема включваше, смяна на българското законодателство по време на болшинството на ГЕРБ, която облагодетелства хазартните босове. Това не е изключено. Да се каже: Да, оказали са помощ, само че нищо нелегално няма. Можем да създадем някаква доста груба прилика с инхаус поръчките. Всичко е по закон, само че парите ги няма.

Каква реакция очаквате от Гешев? Може ли да устои на сходен напън?

Не знам. Много е мъчно да се реши в този момент, само че аз в действителност мисля, че топката е в тяхното поле. Това е ход с две цели. По-сериозната цел е в полето на дебата за промяна на основния прокурор и за статута на основния прокурор, а освен за лицето Иван Гешев. Той има абсолютно владичество върху цялата прокуратура. Това се случва, несъмнено, по едно и също време с действието против Бойко Борисов. Това са две дейности, които мотивираха цялата политическа смяна, случила се в България през последните 1-2 години. Тези дейности дават отговор на упованията на една много огромна част от българските жители. Въпросът е да не се окаже, че нещата не са готови или са прекомерно непрофесионално готови. Тогава тази вяра на една огромна част от българското общество за правдивост просто може да бъде пропиляна.

Има ли риск ГЕРБ да се разпадне, в случай че следствието излезе? Или е късмет за катарзис?

Мисля, че ГЕРБ без Бойко Борисов е съвсем същото като Национална движение „Симеон Втори" без Царя. Може би ще изкарат известно време, само че в случай че бъдат потвърдени обвиняванията против техния водач, те ще потънат дружно с него. Ако нещата отидат в другата посока, това ще ги укрепи. Въпросът е в каква степен българските жители и изключително тези, които са дали своят вот за ГЕРБ, ще бъдат уверени, че става дума за почтена игра.

Носи ли риск за националната сигурност неконтролируемия разпад на ГЕРБ? Може ли наследството да отида при антиевропейски фактори?
Не. Нито една партия не държи монопола върху националната сигурност. Разпадът на партия не може да докара до опасност. Освен това България има задоволително изрично проевропейско болшинство измежду гласоподавателите. Това че една партия ще се смали или ще изчезне в това поле, не значи, че жителите ще сменят своята визия за европейска България. Сътресения ще има, само че стратегическа опасност няма.

ГЕРБ се обърна незабавно за помощ към Европа. Някой там ще повярва ли, че са жертви? Ще си трае ли ЕНП?

Мисля, че в Европа ще подходят безусловно обективно, без страсти. ГЕРБ като член на ЕНП ще получи в началото поддръжка, само че ЕНП не би застанала зад политически водач, за който има съществени обвинявания. Това би било пагубно за тях. На първо време те ще кажат това, което всички чакаме, че българското правораздаване би трябвало да прегледа обективно този случай. Няма да престъпят оттатък това. Европейската история е цялостна с такива случаи. Има доста европейски политици, които в първия миг са нанесли вреда на своята европейска групировка, а тя по-късно се е разграничавала от тях. Много зависи по какъв начин ще се развие обвиняването против Борисов, в случай че въобще го има.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР