Aramco, водещата световна петролна и газова корпорация, базирана в Саудитска

...
Aramco, водещата световна петролна и газова корпорация, базирана в Саудитска
Коментари Харесай

Най-големият производител на петрол в света планира да разшири дейността си в Китай

Aramco, водещата международна петролна и газова корпорация, основана в Саудитска Арабия, има за цел да усили вложенията си в своя китайски сътрудник, с което ще разшири наличието си в страната.

В подадена в сряда информация до фондовата борса в Шънджън, Rongsheng Petrochemical разкри настоящите полемики с Aramco по отношение на евентуалното придобиване на до 50% от Ningbo Chongjin Petrochemical, дъщерно сдружение на Rongsheng.

Едновременно с това Rongsheng изследва вероятността за обезпечаване на 50% дял в Saudi Aramco Jubail Refinery Company, рафиниращото звено на Aramco, след меморандум за съгласие, подписан сред двете сдружения.

Освен това двете компании обмислят взаимни старания за възстановяване на оборудването в китайския филиал и създаване на амбициозния план Rongsheng New Materials (Zhoushan). Тази самодейност има за цел да създава авангардни нефтохимически артикули, нужни за електронни устройства, полупроводници, инженерни пластмаси, специфични полиестери и висококачествени смоли.

В последно време Саудитска Арабия доста укрепи енергийните си връзки с Китай.

По-рано тази година Aramco завърши договорка за придобиване на 10% дял в Rongsheng за 24.6 милиарда юана ($3.5 милиарда), дружно със съглашение за доставка на 480,000 барела недопечен нефт дневно на китайската компания.

От друга страна, Китай също има предпочитание да разшири наличието си в Саудитска Арабия. От 2016 година Sinopec, държавен колос в региона на рафинирането, ръководи взаимно с Aramco план за рафинерия в индустриалния град Янбу. В това оборудване се употребяват 400,000 барела на ден тежък арабски недопечен нефт за произвеждане на висококачествени транспортни горива.

Неотдавна Хонконг беше хазаин на капиталова конференция, като оказа топло посрещане на саудитските високопоставени посетители. Освен това през февруари 2023 година Джон Лий, основният изпълнителен шеф на Хонконг, посети Рияд, като взе участие в полемики с основния изпълнителен шеф на Aramco по отношение на капацитета за вторично листване в Хонконг, съгласно публично изказване на държавното управление.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР