Арабистът Владимир Чуков заяви пред БНТ, че високо оценява позицията

...
Арабистът Владимир Чуков заяви пред БНТ, че високо оценява позицията
Коментари Харесай

Денят на гнева през очите на израелски лекар и палестински политолог

Арабистът Владимир Чуков съобщи пред Българска национална телевизия, че високо прави оценка позицията на българското външно министерство по отношение на решението на Съединените щати за статута на Ерусалим. Той уточни, че двете страни - израелци и палестинци, би трябвало да се договорят и да се отстоява правилото два народа - две страни. Как наподобява днешният ден през очите на израелски доктор и палестински политолог - с тях беседва Надежда Василева.

 © Българска телеграфна агенция
Пропускателният пункт Каландия край Рамала. Преминаването сред палестинските и израелските територии от време на време трае часове. Металните решетки разделят двете страни в спора, а тези няколко крачки носят чувството за несвобода.

Радост и яд. Полярни реакции на евреи и палестинци. Валентин Меламед е доктор, който от 25 години живее в Израел. Приветства решението на Тръмп, само че е угрижен от недоволството.

Валентин Меламед: Разбира се, че ни тормози, тъй като това е още един мотив да стартират най-различни истории, конфликти, само че въпреки това всички се радваме за това, което става тъй като това е някаква по-конкретна крачка напред. Досега бяха единствено празни приказки.
Ксавие Абу Аид е политолог, който живее в Рамала и от години следи преговорния развой от страната на палестинците.

Ксавие Абу Аид - политолог от Рамала: След това безконтролно решение на Доналд Тръмп нелегално да признае Ерусалим за столица на Израел, имаше демонстрации на разнообразни места в окупираните територии. Има обстановка на принуждение от страна на израелските окупатори против палестинците, както и ежедневни офанзиви на израелските сили над цивилното население.
След това безконтролно решение на Доналд Тръмп нелегално да признае Ерусалим за столица на Израел, имаше демонстрации на разнообразни места в окупираните територии. Има обстановка на принуждение от страна на израелските сили против палестинците, както и ежедневни офанзиви над цивилното население.

Валентин Меламед: Разбирам, че палестинците няма да одобряват толкоз елементарно това, че Израел има към този момент приета столица от американците, само че по този начин или другояче, би трябвало да се признае нещо, което е реалност.Ксавие Абу Аид - политолог от Рамала: Палестинците признаха Израел. Израел в никакъв случай не призна Палестина и работи против правилото за двете страни.
Палестинците признаха Израел. Израел в никакъв случай не призна Палестина и работи против правилото за двете страни.

Според арабиста Владимир Чуков е мъчно да се предвижда до каква степен ще се разрасне напрежението сред израелци и палестинци.

Проф. Владимир Чуков - арабист: Дали ще се стигне в една интифада, която ще вземе до няколко хиляди жертви и десетки хиляди ранени. Вече имаме прецедента и това би било извънредно рисково, в случай че щете за района, в случай че щете за близката Европа, в която ние живеем.
Наистина там обстановката е взривоопасна, само че аз си мисля, че тя е изменена. 2017 не е 2000 година, както беше последната интифада - втората. Просто картината е изменена в Близкия изток.

Ситуация с доста незнайни, в която залогът е стабилността в района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР