Арабистът уточнява, че разпространените от американска страна документи, заловени при

...
Арабистът уточнява, че разпространените от американска страна документи, заловени при
Коментари Харесай

Чуков за архиви, даващи отговор на част от въпросите

Арабистът прецизира, че публикуваните от американска страна документи, хванати при ликвидирането на някогашния водач на Ал Кайда Осама бен Ладен през май 2011 година в Аботабад, Пакистан, провокират голям интерес.

Става въпрос за 470 000 писмени документи, видео - и аудио-материали. Според специалисти става въпрос за „ богатство от информация”. Малка част от документите остава отвън обществения обхват. Като такива са преценени тези, заплашващи националната сигурност на Съединени американски щати, тези, които имат 20 - годишна отминалост за издание и тези с порнографско наличие.

Огромен интерес провокират взаимоотношенията сред Ал Кайда и Иран.

Според документите Ислямската република е предложила на терористичната организация финансиране и подготовка на членове на Ал Кайда в лагерите на Хизбула в Ливан против осъществяване на набези против ползи на Съединени американски щати, Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив.

Контактите сред иранската страна и управлението на Ал Кайда са били директни. Както е известно, част от управлението на Ал Кайда, както и част от фамилията на Осама бен Ладен намират леговище в Иран след атентатите от 11 септември 2001 година На един от видеоматериалите се виждат членове на управлението на Ал Кайда в Техеран, включително и Мохамед Исламбули, брат на килъра на египетския президент Ануар Садат – Халед Исламбули (на негово име има кръстена улица в иранската столица). Мохамед Исламбули дълго живее в Техеран, преди да се откри трайно в Турция.

Хамза бен Ладен, наследник и посочен от Осама за негов правоприемник, даже прави своята женитба в Техеран. Все отново връзките сред Иран и Ал Кайда си остават динамични. Вижда се, че управлението на Ал Кайда се съпротивлява на тази иранска „ оферта”. Терористичната организация отвлича ирански посланик, с цел да окаже напън върху Техеран с оглед стартирането на висши членове на Ал Кайда от Иран. Има писмо от Мириам, щерка на Осама бен Ладен до духовния началник на Иран аятолах Али Хаменей, в който приканва „ тя и нейните братя, арестувани в Иран, да бъдат освободени”. Интересна е рекомендацията на Осама към сина си Хамза да напусне Иран и да се откри в Катар. Това е подбудено от вероятната „ смяна на отношението” на иранците към неговото семейство. Той е предложил на сина си да учи „ шариатски науки” за „ превъзмогването на подозренията във верността на джихада”.

Сред документите е и персоналният дневник на Осама бен Ладен. Повечето стратегии в персоналния му компютър са мултипликационни детски филмчета и видеоигри. В юношеска възраст бъдещият водач на Ал Кайда отива за лекуване във Англия. Неговите усещания от този престой са, че „ Западът е едно разпадащо се общество”. Въпреки всичко той се връща в Обединеното кралство за записване в университет. Осама бен Ладен обаче остава единствено 10 седмици в Оксфорд за проучване на британски език. Възможно е това да е университетът, който си е бил избрал, само че евентуално е решил, че няма да може да го приключи. По-късно се записва в специалността „ стопанска система и бизнес администрация” в университета „ Крал Абдул Азиз” в Риад като не е ясно дали се е дипломирал. От документите се схваща, че Осама не е владеел британски на ниво четене на научна литература. Доказателство за това е, че чете елементи от книгата на Боб Родууд „ Войните на Обама”, излязла 2010 година, в превод на арабски език.

Документите удостоверяват и изказванието на сегашния водач на Ал Кайда Айман Заухири, че Осама бен Ладен е бил член на придвижването „ Мюсюлмански братя”, когато е отишъл в Афганистан за образуване на арабските муджахидини във войната против руските войски след 1979 година Нещо повече, точно „ Мюсюлмански братя” му поверяват тази задача, а неговото отиване в Афганистан не е било самостоятелно решение или „ мощна религия в джихада”.

Документите на Ал Кайда дават отговор на доста въпроси, само че също по този начин оставят и доста такива без отговори. Нещо повече, те насочват вниманието към нови тематики, на които явно по-късно ще се търси отговор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР