Аптеките няма да получават информация за наличността на лекарства в

...
Аптеките няма да получават информация за наличността на лекарства в
Коментари Харесай

Аптеките няма да получават информация за наличността на лекарства в складовете засега

Аптеките няма да получават информация за наличността на медикаменти в складовете към този момент. Това излиза наяве от отговор на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната “ Васил Пандов във връзка с  което дава опция притежателите на позволение за търговия на дребно с медикаменти да получават информация за липса на наличия в складовете за търговия на едро посредством Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА).

Народният представител пита по кое време ще бъде въведена новата функционалност на СЕСПА, в случай че изменението е обнародвано в Държавен вестник преди три месеца.

„ След обявяване на наредбата в M3 постъпиха писма от организации по отношение на това, че въведената наредба на наредбата е в несъгласие със Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ), според който право на достъп до данните в СЕСПА имат Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. Право на достъп до СЕСПА имат и институциите и лицата, които по силата на ЗЛПХМ дават данни в системата (каквито са и аптеките) единствено за задачите на даване на информация, избрани с този закон “, споделя министърът.

По думите му информацията от СЕСПА цели само да се откри има ли липса на съответен лекарствен артикул в складовете за търговия на едро с лекарствени артикули без това да съдържа сензитивна информация като: количество, осъществени доставки, финансови интервенции, финансови взаимоотношения, задвижения за заплащане, асимилиране на кредитни предели и други

„ Възприетата концепция при въвеждане на наредбата е да се даде опция само посредством аптечния програмен продукт аптеките да разполагат с систематизирана и трансформирана информация, събрана посредством СЕСПА във връзка с съответно събитие - липса на съответен лекарствен артикул. По този метод СЕСПА ще се яви само инструментариум, посредством който тази информация се събира и обобщава. Това, че текстът на изменението в Наредбата не съдържа тези съответни разяснения, води до разнопосочно пояснение на текста, в това число изказвания за незаконност “, безапелационен е министър Меджидиев.

Той акцентира, че поради изразените терзания, Министерството на здравеопазването взаимно с ИАЛ ще инициира процедура по изменение на Наредбата във тип, който не дава учредения за изказвания за незаконност или за друго пояснение.

„ Съгласно Закона нормативните актове, без значение от каква степен са, би трябвало да съдържат точни и ясни разпореждания, тъй че наличието и смисълът им да са непротиворечиви за всички техни получатели. Във връзка с това считаме, че механически промени в СЕСПА следва да се вършат единствено след деликатен разбор като значимо значение има изпълнителният орган – ИАЛ “, добавя доктор Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР