Април 2024 г. беше по-топъл от който и да е

...
Април 2024 г. беше по-топъл от който и да е
Коментари Харесай

Април чупи глобални температурни рекорди за 11-и пореден месец

Април 2024 година беше по-топъл от който и да е различен април в историята, продължавайки 11-месечна поредност от рекордни месеци. Температурите са били с 0,67C над междинните за месеца от 1991 година до 2020 година и с 0,14C над предходния връх, избран през април 2016 година съгласно службата за мониторинг на климата на Европейски Съюз.

Март също счупи предходни върхове с една десета от градуса и до момента в който 11-месечната поредност от температурни върхове е необикновена, нещо сходно се е случвало и преди през 2015/16 година В Европа междинните температури през април са били с 1,49C над междинните за интервала 1991-2020 година Това го прави вторият най-топъл април в историята на континента.

По-специално в източноевропейските райони се следят температури най-високи от междинните, до момента в който в други като Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция температурите са под междинните.

Дали температурите над междинното се дължат на Ел Ниньо?

Топлината в океана също отразява този извънредно топъл интервал. В международен мащаб температурите на морската повърхнина за април бяха приблизително 21,04C – най-високата записана стойност за месеца и малко под 21,07C, следени през март.

Ел Ниньо стартира да отслабва към неутрални условия, само че температурите на морския въздух през предишния месец като цяло останаха извънредно високи. Метеорологичният феномен също не изяснява изцяло поредицата високи температури, следени през последните 11 месеца. Въпреки това, до момента в който температурните вариации, свързани с естествени цикли като Ел Ниньо, идват и си отиват, спомагателната сила, уловена в океана и атмосферата посредством увеличение на концентрациите на парникови газове, ще продължи да тласка световната температура към нови върхове.

Влажно време и суша в Европа

Повечето от Северозападна, Централна и Североизточна Европа също видяха извънредно мокър април. Големи елементи от Източна Испания, Италия, Западните Балкани, Турция, Украйна и Южна Русия, както и Исландия бяха по-сухи от междинното през април. В цяла Южна Европа сушата е непрекъснат проблем от месеци.

В Испания Каталуния разгласи изключително състояние заради суша през февруари, когато резервоарите паднаха под 16 %. Властите преди малко облекчиха рестриктивните мерки за водата след скорошните превалявания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР