Apple все пак ще повиши цените на най-новите си модели

...
Apple все пак ще повиши цените на най-новите си модели
Коментари Харесай

Apple все пак вдига цените на iPhone в Азия, пуска новия iOS до дни

Apple въпреки всичко ще увеличи цените на най-новите си модели iPhonе на някои от основните си пазари, в това число Китай, Япония и Индия, макар че първоначално разгласи, че няма да има покачване. 

По този метод Apple се пробва да съживи растежа си на фона на по-широкото закъснение на пазара на смарт телефони, написа CNBC, като се насочва към премиум потребителите в страни като Индия, която се трансформира в главен фокус за колоса от Купертино.

Apple пусна на пазара серията iPhone 15 във вторник. В Съединени американски щати цените на всички устройства и другите конфигурации остават същите по отношение на предходното потомство iPhone 14.

Но в Китай, на който се падат близо 20% от общите продажби на Apple, компанията покачва цените на съвсем всички модели iPhone 15. Базовите версии на iPhone 15, iPhone 15 Plus и iPhone 15 Pro Max остават същите, само че китайските консуматори ще заплащат повече за разновидностите с повече памет. Например 512-гигабайтовата версия на iPhone 15 нараства с 300 юана (41 долара) по отношение на iPhone 14.

В Индия Apple резервира цените на всички версии на iPhone 15 и iPhone 15 Plus същите, само че покачва тези на всички версии на iPhone 15 Pro и Pro Max. Сега цената на iPhone 15 Pro в Индия стартира от 134 900 рупии (1 627 долара) по отношение на 129 900 рупии за iPhone 14 Pro - нарастване с 5000 рупии или към 60 $.

Всички версии на iPhone 15 Pro Max обаче са на цена с 10 000 рупии по-висока от тази на еквивалентния модел iPhone 14 Pro Max.

Индия се трансформира в огромен фокус за Apple тази година. Главният изпълнителен шеф Тим Кук посети страната през април, когато компанията откри първите си физически магазини в страната. Apple също по този начин усили производството на своите смарт телефони в Индия, напомня CNBC и прибавя:

„ Повишаването на цените в Индия и Китай може да се изясни частично с обстоятелството, че съответните валути на двете страни - индийската рупия и китайският юан, са се обезценили по отношение на щатския $ през последната година. Това значи, че за двете валути могат да се купят по-малко американски долари, тъй че Apple компенсира тази смяна “.

Конкретно в Индия моделите Pro евентуално се внасят, а не се създават на място, и затова се таксуват с висок налог върху вноса. Но покачванията са много скромни и засягат основно по-скъпите модели, което надали ще повлияе доста на потребителските настройки.

" Потребителите, които купуват премиум смарт телефони, са доста по-малко чувствителни към цените, да не приказваме, че опцията за финансиране и подмяна са доста добре открити на тези пазари ", споделя Никол Пенг, старши вицепрезидент в компанията за пазарни изследвания Canalys, пред CNBC.

Междувременно в Япония Apple покачва цената на всеки модел на iPhone 15.

Ценовата тактика на Apple за iPhone 15 е внимателна. Повишаването на цените не е изключително внезапно, тъй като производителят би трябвало да работи внимателно, откакто приходите му от iPhone спаднаха с 2% на годишна база през юнското тримесечие на фона на по-широкия спад в продажбите на смарт телефони в международен мащаб. Тази година пазарът на смарт телефони към момента се сблъсква с насрещни ветрове. Counterpoint Research показва, че чака общите доставки на смарт телефони през 2023 година да намалеят с 6% на годишна база до 1,15 милиарда устройства.

" В международен мащаб се чака доставките на Apple да отчетат единствено 1% растеж през цялата 2023 година По този метод по-високите цени, които са ориентирани най-много към потребителите в по-устойчивия и по-богат сегмент, биха могли да спомогнат за поддръжка на приходите на Apple в изискванията на предизвикателна пазарна среда ", подчертава Уил Уонг, старши управител изследвания в IDC.

Намаляване на цените

Apple балансира някои от покачванията с понижаване на цените в други райони. В Обединеното кралство да вземем за пример компанията понижава цената на всички модели iPhone 15 по отношение на iPhone 14 – тази на iPhone 14 започваше от 849 паунда, до момента в който iPhone 15 идва с 50 паунда по-евтино - 799 паунда.

Едновременно с това Apple понижава цената на по-стария iPhone 14 в Китай, демонстрира уебсайтът на технологияния колос.

" По-ниската цена за по-стари модели като iPhone 14 е добра тактика, защото ще помогне на компанията да се насочи към потребителите, които имат стеснен бюджет, само че въпреки всичко се надяват да получат телефон с премиум благоприятни условия ", споделя Уонг. " И въпреки че новата серия iPhone 15 е ориентирана към консуматори с по-голям бюджет, както новата, по този начин и остарялата серия могат да оказват помощ за увеличение на потребителската база. "

iOS 17 идва на 18-ти септември

Apple афишира също по този начин, че новата операционна система iOS 17 ще бъде налична за потребителите за гратис евакуиране на 18 септември.

Компанията за първи път разгласи софтуерната актуализация на събитието WWDC през юни, само че в началото тя беше налична единствено в бета версия за потребителите, които не обръщат внимание на грешките.

За потребителите на iPhone iOS 17 ще донесе промени в главните приложения като Phone, FaceTime и Messages. За потребителите на iPad пък актуализацията ще добави приложението Health - разширена функционалност на уиджетите и нови способи за персонализиране на изводи екран.

В новия ъпдейт за iPhone гласовите известия се появяват във FaceTime, което значи, че потребителите ще могат да оставят видеосъобщения за своите другари и фамилии. В Messages ще има по-мощна функционалност за търсене, както и функционалност за наваксване на пропуснатите диалози в груповите чатове.

Apple ще показа и ново преживяване, наречено Standby, което ще действа като нощен часовник, когато потребителите извърнат телефона си встрани и го слагат на маса или нощно шкафче.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР